Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Επιμένει ο ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει τους πληγέντες

Επιμένει η κυβέρνηση να απορρίπτει το αίτημα των δενδροκαλλιεργητών ν' αποζημιωθούν για τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Μάρτη. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, μιλώντας σε φιέστα που οργάνωσε η δημοτική αρχή Τυρνάβου (ΣΥΡΙΖΑ), παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως υπήρξε παγετός την 26η
Μάρτη, με βάση τα κριτήρια που θέτει και ο ίδιος ο ΕΛΓΑ.
Ως αποτέλεσμα του παγετού, τα δένδρα είναι άδεια από καρπό και οι καλλιεργητές δεν θα έχουν εισόδημα για φέτος. Παρ' όλα αυτά, ο Θ. Κουρεμπές δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου. Ομολόγησε ωστόσο έμμεσα ότι η απόφαση να μην αποζημιωθούν οι πληγέντες είναι πολιτική, καθώς ευρύτερες περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό και, όπως είπε, αν δεχτούμε αυτή τη ζημιά, δεν φτάνουν τα χρήματα για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.
Ξεκαθάρισε επίσης κυνικά ότι από το 2011, που ισχύει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οργανισμός λειτουργεί με ανταποδοτικά κριτήρια. Στηρίζεται δηλαδή αποκλειστικά στα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών που πληρώνουν και τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού και ό,τι περισσεύει το δίνει για αποζημιώσεις. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, παρότι στον κανονισμό που ψήφισαν υπάρχει ρητή υποχρέωση να χρηματοδοτούν τον ΕΛΓΑ με ένα ποσό που θα καλύπτει τουλάχιστον τα λειτουργικά του έξοδα.
Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όλα τα ζημιογόνα αίτια από τον κανονισμό και πρόσθεσε ότι για την ένταξη και άλλων αιτιών στον κανονισμό θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω οι αγρότες. Δηλαδή, ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ως μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Σε άλλο σημείο, είπε ότι επιδιώκουν να αποζημιώσουν τους παραγωγούς μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), που σημαίνει ψίχουλα κι αυτά μετά από 3 - 4 χρόνια! Ετσι, οι δενδροκαλλιεργητές που ζημιώθηκαν, ούτε αποζημίωση θα πάρουν, αλλά θα πληρώσουν από πάνω και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ ή θα τις βεβαιώσουν στο δημόσιο ταμείο.

Δηλαδή, εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι...

Τη φιέστα καταγγέλλουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου. Απατούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο να δώσουν άμεσα πολιτική λύση, ξεκινώντας τη διαδικασία των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων με τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο. «Σε διαφορετική περίπτωση είναι υπόλογοι και ψεύτες στους αγρότες και θα μας βρουν μπροστά τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

 
Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ