Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΓΑΛΛΙΑ:Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα

Μαζικές διαδηλώσεις, κατά των κυβερνητικών σχεδίων για αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσειςπου στοχεύουν στη δυνάμωση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, ώστε να στηριχθεί η θέση του μεγάλου κεφαλαίου, έγιναν σήμερα σε όλη τη Γαλλία,  ενώ οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες συμμετείχαν
σε συλλαλητήριο το πρωί στο Παρίσι ενώ μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις και οι πορείες στη Μασσαλία και σε άλλες πόλεις. Το νομοσχέδιο στοχοποιεί ειδικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να «προσαρμόζει» το ωράριο εργασίας, τις απολύσεις αλλά και τις αποζημιώσεις ανάλογα με το αν υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» (πχ για την εκτέλεση των παραγγελιών μιας επιχείρησης).
Τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης βάζουν στο στόχαστρό τους το σύνολο των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων από το ανώτατο όριο εργάσιμων ωρών, μέχρι τις διακοπές και το επίδομα αδείας, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας, που τα τελευταία χρόνια παραμένει αναιμική.
Σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια, η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα θα παραμείνει στις 35 ώρες, αλλά τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα μπορούν να διαπραγματεύονται ενδοεπιχειρησιακές συμφωνίες για την κατανομή του εργασιακού φόρτου σε περίοδο τριών ετών και θα μπορούν να αυξάνουν την εργάσιμη εβδομάδα το ανώτερο σε 46 ώρες για 16 συνεχόμενες εβδομάδες.
Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση μετέθεσε για τις 24 Μάρτη την παρουσίαση του σχεδίου της στο υπουργικό συμβούλιο και προσπαθεί να εμφανιστεί «διαλλακτική», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για «αλλαγές» στις ρυθμίσεις που προωθεί, πριν καταθέσει την οριστική πρόταση στη Βουλή. Οι «αλλαγές» αυτές ωστόσο, καθόλου δεν θα θίξουν τον «πυρήνα» της ταξικής της στρατηγικής, αλλά αφορούν κυρίως τις διεργασίες που εντείνονται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος με διαφοροποιήσεις σχετικά με τη «συνταγή» προάσπισης του γαλλικού κεφαλαίου.
Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και το απόγευμα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες δράσεις τις επόμενες ημέρες, κυρίως στις 12 και 31 Μάρτη.