Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Προκλητικές δηλώσεις περί προσφύγων - «επενδυτών»



Την προκλητική και απάνθρωπη δήλωση ότι όποιος πρόσφυγας από αυτούς που ζουν επί μήνες μέσα στο βούρκο και τα κέντρα κράτησης επενδύσει ποσό από 250.000 ευρώ στη χώρα, θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, έκανε την περασμένη Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. Πιο αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών είναι: «Η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού
προφίλ των μεταναστών και στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε ή να γίνει μια καινούργια ρύθμιση. Αναφέρομαι στην υφιστάμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα, τότε έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά μιας κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στη χώρα».
Πρόσθεσε ότι «αν κάποιος επιχειρηματίας Σύρος φέρει ένα τέτοιο ποσό ή ένα άλλο ποσό, τότε μπορεί πρώτα - πρώτα να μεταφερθεί σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι και τα χρήματα τα παίρνουμε από δυο φορείς και συγχρόνως στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης που θα υπάρχει, αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα με τη βοήθεια κάποιων κινήτρων που εντάσσονται είτε στον επενδυτικό μας νόμο, είτε σε κάποιο άλλο νόμο που θα βρούμε».
Είπε πως η εισήγηση για το σχέδιο θα κατατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών και η κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού και οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν κατόπιν να αποφασίσουν, επιβεβαιώνοντας και εμμέσως ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ που συνυπέγραψε η κυβέρνηση, θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε χτεσινές πρωινές του δηλώσεις, ο Δ. Μάρδας εκτίμησε ότι ανάμεσα στους άμαχους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία, υπάρχουν και εύπορα πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, που όμως δεν κατόρθωσαν να φτάσουν εύκολα στη Βόρεια Ευρώπη, επειδή δεν τους δόθηκε βίζα και συνεπώς υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω Τουρκίας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ετοιμάζει σχετική εισήγηση, προσθέτοντας ότι τέτοιες ιδέες δεν κατατίθενται χωρίς προεργασία. Προέτρεψε δε τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν σχετικά στοιχεία στη Google.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ακόμα ότι οι επενδύσεις των προσφύγων δεν θα αφορούν μόνο αγορές ακινήτων, οδός που μπορεί να διασφαλίσει στους αγοραστές διαμονή στην Ελλάδα, αλλά επενδύσεις χρημάτων σε διάφορα είδη δραστηριότητας. Ο Δ. Μάρδας απέρριψε κάθε σύγκριση της πρότασής του με την πολιτική που έχει εφαρμόσει η Δανία, η οποία έχει συγκεντρώσει τιμαλφή που έχουν στην κατοχή τους οι πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφός της.
Μετά την κατακραυγή για τις δηλώσεις Μάρδα, κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν να παίρνουν αποστάσεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, τόνισε ότι δυνατότητες επενδύσεων δεν μπορούν να αναζητηθούν σε πρόσφυγες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Δ. Βίτσας, ανέφερε ότι πρόκειται για «μια γενικότερη τοποθέτηση», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη σε αυτήν».