Σε χορηγίες και σε οικονομική συνεισφορά των ίδιων των λαϊκών οικογενειών προσβλέπει, όπως φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να καλύψει ελλείψεις στην εκπαίδευση, αφού όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Παιδείας,Αριστείδης Μπαλτάς, δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Έτσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» του αποδίδεται να θεωρεί ότι «η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και το αίσθημα της προσφοράς -ως ένα βαθμό- μπορούν να
αντιμετωπίσουν την οικονομική ένδεια, λέγοντας μάλιστα πως υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να «κλείσει την κάνουλα» των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα μόνο για τις πιο εξαθλιωμένες, δηλώνοντας ότι θα βάλει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα, ο υπουργός προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση της ανεπαρκέστατης φοιτητικής μέριμνας που οι δομές της καλύπτουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών, λέγοντας ότι τάχα «στα περιφερειακά ιδρύματα υπάρχει μια κάποιου είδους μέριμνα για σίτιση και στέγαση» και γι' αυτό ως κυβέρνηση «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την παραμονή των φοιτητών στα περιφερειακά ΑΕΙ». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο αριθμός των εισακτέων θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αυξάνοντας θέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα και μειώνοντας στα ιδρύματα του κέντρου, προκειμένου να ισορροπήσει η φετινή κατάσταση με τις αυξημένες μετεγγραφές. Αναφορικά δε με τις μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές Σχολές που ακόμα εκκρεμούν, ο υπουργός είπε ότι για λόγους ισονομίας πρέπει να γίνουν δεκτές από τις σχολές, όμως απέφυγε να τοποθετηθεί για την απαράδεκτη προσφυγή των σχολών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όλες τις φετινές μετεγγραφές.
Ο υπουργός μίλησε ακόμα για αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μετά από διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς και μελέτη του χαρακτήρα της κάθε βαθμίδας και έκανε λόγο για σχετικό νομοσχέδιο μετά από 2 - 2,5 χρόνια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει τοποθετήσει και την έλευση νέου νόμου πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
902.gr