Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αντιλαϊκές διεργασίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ενώ πλέον όλο και πιο κοντά εμφανίζεται η προοπτική λήψης αντιλαϊκών μέτρων άμεσης απόδοσης, προκειμένου να κλείσουν τα χρηματοδοτικά και τα δημοσιονομικά κενά του κρατικού προϋπολογισμού. Οπως έγινε γνωστό χτες, τα λεγόμενα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) θα παραμείνουν στην Αθήνα, για όσο διάστημα χρειαστεί. Μάλιστα, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται στην Αθήνα και νέα «φουρνιά» εμπειρογνωμόνων, με ατζέντα τον έλεγχο των σημερινών δεδομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα «κόκκινα» δάνεια και την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ριζοσπάστης Σάββατο 14 Μάρτη 2015
Καθόλου τυχαίες αναφορές σε πιθανότητα στάσης πληρωμών σε μισθούς - συντάξεις
Κάθε άλλο παρά τυχαία, η σύμβουλος του υπουργού ΟικονομικώνΕλενα Παναρίτη (μέλος της διαπραγματευτικής Ομάδας που εκπροσωπεί τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), σε δημόσια ομιλία της, άφησε μπόλικα υπονοούμενα γύρω από την πιθανότητα στάσης πληρωμών σε συντάξεις και μισθοδοσίες. Αποκαλύπτοντας πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης, σημείωσε πως όταν η κυβέρνηση θέτει το «πρόβλημα ρευστότητας», η απάντηση (από τους «εταίρους») είναι να«μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες».
Στη συνέχεια, βέβαια, τόσο η ίδια, όσο και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι τάχα τα λεγόμενά της «σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015».
«Το υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκαν ούτε μια φορά στο δίλημμα αν θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή δανειακές υποχρεώσεις και φυσικά δεν πρόκειται να μπουν ούτε και στο μέλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Είναι φανερό ότι η «διάψευση» συνδέεται με το ενδεχόμενο περαιτέρω απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες, σε μια εξέλιξη που θα προσέθετε διαχειριστικές δυσκολίες γύρω από τη χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και γενικότερα «προβλήματα ρευστότητας».
Μάλιστα, η Ελ. Παναρίτη τόνισε ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα»για το 2014, διαμορφώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα (!) σε σχέση με το στόχο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Πρόκειται δηλαδή για ευθείες αναφορές σχετικά με τα λεγόμενα δημοσιονομικά κενά, τα οποία με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης, συνεπάγονται την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων. Να σημειωθεί το γεγονός ότι περί τα 2 δισ. ευρώ σε πρόσθετες ανάγκες (για το κεφάλαιο), «έβλεπαν» και τα κλιμάκια της τρόικας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η κυβερνητική σύμβουλος, «άνοιξε» και το ζήτημα λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», το οποίο έτσι κι αλλιώς, συζητείται...
Την ίδια ώρα, σε συνθήκες «χρηματοδοτικής στενότητας» και «εσωτερικού δανεισμού», η συγκυβέρνηση κατέβαλε χτες άλλα 348 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, μετά τη δόση των 310 εκατ. ευρώ της περασμένης βδομάδας. Στις 16 Μάρτη θα πληρωθούν στο ΔΝΤ ακόμη 580 εκατ. ευρώ και άλλα 350 εκατ. στις 20 Μάρτη.
Αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη
Εκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου Grexit απηύθυνε, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», προειδοποίησε πως «εάν υπάρξει Grexit (έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) τότε θα πρόκειται για την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης». Προχωρώντας παραπέρα τόνισε ότι «εάν μία χώρα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, τότε οι αγορές θα αρχίσουν να μαντεύουν ποια θα είναι η επόμενη». Οι δηλώσεις του Γάλλου Επίτροπου πραγματοποιούνται εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους το Grexit δεν θα επηρεάσει την Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνιζε πως «οι ίδιοι οι Ελληνες έχουν πει ότι η Γερμανία είναι εταίρος και σύμμαχός τους, και αυτό ισχύει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ επίσης, οπότε ας συνεργαστούμε ήρεμα». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει «την ευθύνη να βοηθήσει τον εαυτό της» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «ατυχήματος» που θα οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
Τα δημοσιονομικά μεγέθη
«Υστέρηση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 1,2 δισ. ευρώ εμφανίζουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2015. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, διαμορφώθηκαν σε 7,3 δισ. ευρώ (από περίπου 7,9 δισ. πέρυσι) και έναντι στόχου 8,5 δισ. ευρώ για το α' δίμηνο του 2015. Στο ίδιο διάστημα, το «πρωτογενές πλεόνασμα», εμφανίζεται στα 1,24 δισ. (από 2,1 δισ. πέρυσι). Επίσης, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (Α' δίμηνο) εμφανίζει έλλειμμα ύψους 189 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 487 εκατ. πέρυσι.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το 2015, παρουσίασε ισχνή ανάκαμψη, ύψους 0,8%, ενώ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε στα 179,1 δισ. ευρώ.