Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ραγδαία η πτώση της κίνησης και στις χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα

Τρύπα περίπου 1 δισ. ευρώ στο τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα ανακοίνωσε χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της φετινής έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), που γίνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.

Οπως αναφέρεται, κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις αυτό που καταγράφηκε ήταν η φθίνουσα πορεία της

αγοραστικής κίνησης σε σχέση με το 2014 κατά 17,3%, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο αναμένεται να διαμορφωθεί το 2015 στα 4,44 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 930 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, παρά το γεγονός ότι -όπως αναφέρει- τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, από μειώσεις στις τιμές που ξεκινούσαν από το 30%, με τις περισσότερες των περιπτώσεων να ξεπερνούν το 50%, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που οι εκπτώσεις άγγιξαν και το 80%, ωστόσο το 23% των εμπόρων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι η πτώση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 11% ως 20%, άλλο ένα 23% δήλωσε ότι η πτώση των πωλήσεων ήταν από 21% ως 31% και μόνο το 10% δήλωσε ότι η πτώση ήταν από 0 ως 10%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, «ένας στους πέντε (20%) δηλώνει ποσοστό πτώσης 30-40% και σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) δηλώνει πως η πτωτική τάση του τζίρου τους ξεπέρασε το 40%».

Ο κλάδος που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση είναι της ένδυσης - υπόδησης, όπου το ποσοστό των επιχειρήσεων με χαμηλότερο τζίρο σε σχέση με πέρσι ανέρχεται στο 76,5%.

Οσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 18 Γενάρη, στα στοιχεία της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι άνοιξε το 42%: «Για τα καταστήματα που άνοιξαν παρατηρείται ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών, της τάξης του 92%, πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε το συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου», σημειώνεται. Επιπρόσθετα, επιβεβαιώνεται ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης. Η πλειονότητα, σε ποσοστό 62%, έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης και το υπόλοιπο 35% των επιχειρήσεωνέχει επεκτείνει το ωράριο των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων».