Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αλ. Τσίπρας: Χρήμα, φοροαπαλλαγές, κίνητρα και ύμνοι στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ακόμα και η συγκυβέρνηση θα ζήλευε τους ύμνους προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις δεσμεύσεις για στήριξη της κερδοφορίας τους που ακούστηκαν από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα, στη 2η Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει πως είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών, τους οποίους κάλεσε σε
συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «απευθύνουμε σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προσκλητήριο -το οποίο επαναλαμβάνουμε και σήμερα- για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Τα περί «κοινωνική συμφωνίας» θυμίζουν έντονα την ορολογία ΠΑΣΟΚ περί «κοινωνικού συμβολαίου», αλλά είναι το λιγότερο που μπορεί να θυμίζει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, που θα μπορούσε κάλλιστα να την είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, «ένα κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία», διότι «ο καινοτόμος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει κινδύνους και εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανασύνταξη της χώρας. Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα για τον επιχειρηματία, που είναι σύμμαχός του και του αναγνωρίζει κοινωνική ευθύνη!
Ψάχνοντας για περισσότερους συμμάχους επιχειρηματίες, ανάφερε ακόμα πως «θα ενθαρρύνουμε τη στροφή στη νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα», όπως άλλωστε συχνά λέει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Και στην προσπάθειά του να τον ξεπεράσει σε δεσμεύσεις, πρόσθεσε πως «θα θεσμοθετήσουμε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων -start-up companies».
Κι αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας αράδιασε ένα γενναιόδωρο πλαίσιο δεσμεύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους για μείωση φορολογίας, ζεστό χρήμα, κίνητρα κάθε είδους.
Δεσμεύθηκε για «απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων», όπως άλλωστε και η συγκυβέρνηση, για τη «δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ)» και φυσικά «θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος». Πλέον, η ομιλία του έγινε ένα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, λέγοντας «δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε (5) έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό». Τι περισσότερο υποσχέθηκε άραγε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών; 
Πέρα από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η βεντάλια κινήτρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει και «ζεστό χρήμα», αφού δεσμεύτηκε για την «ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας. Ενός βασικού κρίκου που λείπει από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα θα ενοποιήσει υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων και θα διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων προς την πραγματική οικονομία». 
Κι ακόμα θα τους ρυθμίσει - χαρίσει τα χρέη με τη «δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. Εντός του οργανισμού, συγκροτείται ξεχωριστός υποτομέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Στο όνομα της ανασυγκρότησης της χώρας, οι επιχειρηματικοί όμιλοι γίνονται ο θεός του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικής του, συνεπώς οι δεσμεύσεις Τσίπρα δεν έχουν τελειωμό, καθώς ανέλαβε την υποχρέωση, αν γίνει κυβέρνηση το κόμμα του, τότε το κρατικό χρήμα θα κατευθυνθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους με:
«I. Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,
II. Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση.
III. Παροχή ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και
IV. Δημόσιες επενδύσεις, ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα».
Μετά από όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε δικαιωματικά σωστό να ζητήσει τη στήριξη των επιχειρηματιών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης για λογαριασμό τους, καθώς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους». 
Όσο για το λαό, μόνο ελάχιστες φράσεις σε ολόκληρη την ομιλία, ανέφερε την «αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη στους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ». Τόσο κοστίζει η εξαγορά, ειδικά όταν η 14η σύνταξη πήγε περίπατο και στην πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό σε κανένα άρθρο δεν υπάρχει ο αριθμός 751, ούτε σε ευρώ ούτε σε κοροϊδία...