Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας: Πανηγυρίζουν και απαιτούν ένταση των αντιλαϊκών μέτρων

Θέτοντας ως στόχο οι εξαγωγές να φτάσουν το 2014 τα 30 δισ. ευρώ (έναντι 27,5 δισ. ευρώ το 2013), οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου σημείωσαν με νόημα ότι για να συνεχίσουν την αυξητική πορεία τους (57,1% αύξηση από το 2009) και να διασφαλισθεί η κερδοφορία
των ντόπιων ομίλων μέσα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερή και προσανατολισμένη στην ΕΕ. Απαίτησαν παράλληλα να μειωθεί άμεσα το «μη μισθολογικό κόστος», οι «εργοδοτικές» εισφορές, κατά 3,9% και να μειωθεί παραπέρα η φορολογία των επιχειρήσεων, με θεσμοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις προκλητικές κυβερνητικές αποφάσεις για παραπέρα μείωση του ενεργειακού κόστους των «ενεργοβόρων επιχειρήσεων», ενώ σημείωσαν ότι σημαντική παράμετρο του επιχειρηματικού κόστους συνιστούν επίσης οι υψηλοί συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων και τα διόδια των αυτοκινητόδρομων. Κάλεσαν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό επενδυτή διεθνούς εμβέλειας, καθώς και να αυξήσει το ποσοστό χρηματοδότησης της Ερευνας στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2020, από όπου προσδιόρισαν ότι τα 2/3 θα πρέπει να δίνονται στην εφαρμοσμένη έρευνα και το 1/3 στη βασική έρευνα.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους των εξαγωγών, πλην των πετρελαιοειδών, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της ανάλυσης του ΣΕΒΕ, το 2013 ανοδική πορεία από τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους σημείωσαν τα λίπη & έλαια (41,7%), τα μη μεταλλικά ορυκτά (15,7%), τα γαλακτοκομικά (13,1%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (8,9%), οι νωποί καρποί & φρούτα (8,8%) και τα παρασκευάσματα φρούτων & λαχανικών (0,5%). Αντίστοιχα, η παρουσία των ελληνικών προϊόντων το 2013 ενισχύθηκε στις παραδοσιακές αγορές: Ιταλία (15,4%), Ην. Βασίλειο (13,6%), Ισπανία (6,6%), Γερμανία (1,2%), ενώ λόγω των πετρελαιοειδών πλέον στους βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς συμπεριλαμβάνονται το Γιβραλτάρ, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.
Ανοίγουν οι «μπίζνες» στο Κόσσοβο
Την ίδια ώρα ανοίγουν οι δουλειές της ελληνικής αστικής τάξης στο Κόσσοβο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσόβου, κατά τη διάρκεια της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη αποστολής επιχειρηματιών από το Κόσσοβο, που συντόνισε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο του Κοσσόβου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, το 2012 οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Κόσσοβο ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,8% σε ετήσια βάση. Τα ορυκτά - καύσιμα αποτελούν το 82% των εξαγωγών στο Κόσσοβο, ενώ τα τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα, τα έπιπλα, οι συσκευές φωτισμού και οι πλαστικές ύλες αποτελούν προϊόντα με ανερχόμενη δυναμική.
Από το 2007 έως και το 2011 οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ. Στο Κόσσοβο δραστηριοποιούνται 350 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ ως τομείς για την προσέλκυση και υλοποίηση νέων επενδύσεων στο Κόσσοβο προβάλλονται η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία μετάλλου, αλλά και ο αγροβιομηχανικός τομέας.