Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το 35% των εσόδων ζητάει πίσω η κυβέρνηση από τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών

Επιστροφή του 35% των εσόδων του 2013 από τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Έσοδα της τάξης του 10% για το 2013 θα κληθούν να επιστρέψουν και οι παραγωγοί ενέργειας από τις υπόλοιπες κατηγορίες ανανεώσιμων πηγών, ενώ εξαιρούνται εντελώς οι μικρές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Υποθετικά η επιστροφή εσόδων θα είναι εθελοντική αλλά επί της ουσίας θα είναι εξαναγκαστική διότι σε
περίπτωση που ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού δεν επιστρέψει το 35% των εσόδων τότε ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) δεν θα είναι υποχρεωμένος να αγοράζει την ενεργεία που παράγει για να την διαχέει στη «δεξαμενή» του ηλεκτρικού ρεύματος και θα τίθεται αυτόματα εκτός αγοράς.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών δεν έχουν εξοφληθεί για το ρεύμα που έχουν παραδώσει για το 2013.
Με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προσπαθεί να μηδενίσει το έλλειμμα του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που για το 2013 εκτιμάται ότι θα κλείσει πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να μετακυλήσει το κόστος του μηδενικού ελλείμματος στους παραγωγούς ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές για να μην αναγκαστεί να αυξήσει το Εδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ πρώην τέλος ΑΠΕ) που θα επιβάρυνε το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος άρα το πολιτικό κόστος θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στα περσινά έσοδα, η οποία θα υπολογιστεί σε μικρότερα ποσά να υπάρξει «εθελοντική» επιστροφή εσόδων.
Επίσης προβλέπεται παράταση κατά 5 χρόνια των συμβάσεων και στην περίοδο αυτή η ενέργεια θα πωλείται είτε στις τιμές της αγοράς είτε σε σταθερή τιμή ίση με 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά με «πλαφόν» στην ενέργεια που θα απορροφάται. Μείωση στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας και ανώτατο όριο στην ισχύ των νέων μονάδων που θα τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο, ως το 2020.