Ότι έδωσαν εξετάσεις στους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης οι Γ. Βρούτσης και Ρ. Σπυρόπουλος, θεωρεί η ΠΑΣΕΒΕ σε ανακοίνωσή της, αναφορικά με το περιεχόμενο των ομιλιών τους όντας καλεσμένοι στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο«Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης».
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ, ο υπουργός Απασχόλησης και ο Διοικητής του ΙΚΑ αποκάλυψαν τις επιδιώξεις τους σε βάθος τετραετίας που είναι:
«- Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 17% για την τρέχουσα διετία και άλλο ένα 10% για τη διετία 2015-2016. Συγκεκριμένα, από 12,6 δισ. ευρώ φέτος, η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία θα μειωθεί στα 10,5 δισ. του χρόνου και στα 9,7 δισ. ευρώ το 2015 και 2016 αντίστοιχα. Συνολικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την επόμενη τριετία θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ!
- Νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 1,3 μονάδες μέσα στο επόμενο έτος και αθροιστικά κατά 5 μονάδες μέχρι το 2016, ενώ η καπιταλιστική κρίση, η ανεργία, η επίθεση στους μισθούς και η εισφοροδιαφυγή που αυξάνεται, στερούν σημαντικούς και πολύτιμους πόρους από τα Ταμεία.
- Ενοποίηση των τριών βασικών Ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) σε έναν Ενιαίο Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων, με τρεις κλάδους: Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών. Στο σχέδιο αυτό, ο διοικητής του ΙΚΑ δεν αναφέρει καθόλου την ύπαρξη των επικουρικών ταμείων…
- Προώθηση δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων. Για το σκοπό αυτό, ζητά τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα Επαγγελματικά Ταμεία, και μάλιστα "με φορολογικά κίνητρα που θα ευνοούν την ίδρυσή τους". Ειδικότερα, προτείνει την ίδρυση ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, που μπορεί να θεσμοθετηθεί μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα καλύπτει το μισό περίπου εκατομμύριο μισθωτών οι οποίοι αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ.
- Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, στη βάση της "Λευκής Βίβλου για τις συντάξεις", για να καταλάβουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες το "χώρο" που εγκαταλείπει η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
- Προχωρούν την πλήρη ανταποδοτικότητα στις παροχές, εισάγουν και στη δημόσια Ασφάλιση αμιγώς ατομικά χαρακτηριστικά υπολογισμού της σύνταξης με βάση το χρόνο, τις εισφορές κ.λπ.
- Χρησιμοποίηση της περιουσίας των Ταμείων ως παράγοντα μόχλευσης της χρηματαγοράς! Τα μεν αποθεματικά θα τα διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων - ΑΕΠΕΥ, ώστε μεγάλο μέρος τους να τοποθετείται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Η δε ακίνητη περιουσία των Ταμείων, η οποία ανέρχεται σε 1,5-2 δισ. ευρώ θα προωθηθεί με τη δημιουργία μιας "ανώνυμης εταιρείας" στο χρηματιστήριο!
Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και του Διοικητή του ΙΚΑ αποδίδουν με τον πιο καθαρό τρόπο τον κορμό των επιδιώξεων Κυβέρνησης και ΕΕ, την υποβάθμιση μέχρι και κατάργηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Ανοίγουν τον δρόμο για την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο της ασφάλισης και εξυπηρετούν ΜΟΝΟ την κερδοφορία όσων εμπορεύονται την Υγεία και την Πρόνοια. Οι ανατροπές αυτές σε συνδυασμό με την παραπέρα μείωση των συντάξεων έως και τα 360 ευρώ για όλους (βασική σύνταξη) και την εκτόξευση του κόστους της Υγείας καταδικάζουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους στην πλήρη ανέχεια και την ανασφάλεια.
Να τους Χαλάσουμε τα σχέδια»
καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ.