Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μυτιλήνη: Παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία την Πέμπτη ενάντια στην κατάσχεση σπιτιού πολυτέκνου. Αν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις χωρίς να αντιδράσουμε, αργά η γρήγορα έρχεται και η δικιά μας σειρά

Έλαβε ειδοποιητήριο κατάσχεσης για χρέος 2.268 ευρώ

Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην Εφορία Μυτιλήνης, θα πραγματοποιήσουν εργαζόμενοι και φορείς του νησιού αντιδρώντας στην κατάσχεση του σπιτιού ενός συμβασιούχου εργαζόμενου γιατί χρωστά στην εφορία 2.268 ευρώ.
Πρόκειται για το Νίκο Γιαννέλη, 45 ετών, συμβασιούχο στην ΙΔ' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Νομό Λέσβου, του οποίου η σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου. Η 35χρονη γυναίκα του είναι άνεργη εδώ και τρία χρόνια. Οι δυο τους και τα τέσσερα παιδιά τους - ηλικίας 11, 9, 7 και 4 χρονών - ζουν σε ένα σπίτι 60 τετραγωνικών μέτρων στο ορεινό χωριό Ασώματος στην περιφέρεια της Αγιάσου.
Όπως ο ίδιος ο εργαζόμενος δήλωσε
στον «Ριζοσπάστη» την προηγούμενη Πέμπτη πως ήρθε ένα χαρτί στο σπίτι με το οποίο τους ειδοποιούσαν ότι δεσμεύτηκε ο λογαριασμός της γυναίκας του στην τράπεζα - ο οποίος είχε μέσα το ποσό των 0,03 ευρώ - μέχρι του ποσού των 2.268 ευρώ. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, ο δικαστικός κλητήρας έφερε τοειδοποιητήριο κατάσχεσης του σπιτιού τους.
Σύμφωνα με αυτό, το σπίτι δεσμεύεται για χρέη προς την εφορία ύψους 2.268 ευρώ. Από αυτά, τα 210 ευρώ αφορούν το «χαράτσι» του 2011 (ΕΕΤΗΔΕ) και τα 1.300 ευρώ οφειλές της γυναίκας του από το 2006. Τα υπόλοιπα, μέχρι το τελικό ποσό, αφορούν τους τόκους επί των οφειλών. Οι οφειλές των 1.300 ευρώ, προκύπτουν από το φόρο εισοδήματος του 2006, όταν το διάστημα 2004-2006 είχαν περίπτερο στη Μυτιλήνη, στο όνομα της συζύγου.
«Όλα αυτά τα χρόνια τα ειδοποιητήρια από την εφορία στέλνονταν σε λάθος διεύθυνση και συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Γεωργίου 6 στη Μυτιλήνη, όπου μέναμε το 2005, ενώ από τότε εμείς μένουμε στον Ασώματο». Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος και η οικογένειά του να μην ειδοποιηθούν για τα χρέη προς την εφορία και ως εκ τούτου να μην μπορέσουν να κάνουν έγκαιρα τον απαραίτητο διακανονισμό. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία πλειστηριασμού έχει ήδη ξεκινήσει με πρώτη προσφορά τα 35.139 ευρώ.
Άμεσα αντέδρασε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο που σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Μυτιλήνης μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, την ΠΑΣΥ και το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου.
Σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Κέντρο σημειώνει: «Κυριολεκτικά ξεσάλωσαν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Κάνουν το παν, με μεγάλο μεράκι και "πάση θυσία", να εξασφαλίσουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και τα δάνεια των τοκογλύφων, πτωχεύοντας την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Στέρησαν τη δουλειά στο 30% των εργαζομένων στέλνοντάς τους στην ανεργία. 
Στέρησαν το δικαίωμα στην πρόσβαση για τις δομές Υγείας, αφήνοντάς τους ανασφάλιστους. Στέρησαν το ψωμί από το τραπέζι των ανέργων και όχι μόνο. Στερούν ό,τι κοινωνικό αγαθό υπάρχει και είναι δικαίωμα, φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, μόρφωση, ψυχαγωγία κτλ. 
Τώρα έρχονται να πάρουν και το κεραμίδι που στεγάζουμε τα παιδιά μας (...) 
Να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης σπιτιού λαϊκής οικογένειας. Καμία τέτοια διαδικασία δεν πρέπει να μένει αναπάντητη. Αν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις χωρίς να αντιδράσουμε, αργά η γρήγορα έρχεται και η δικιά μας σειρά».