Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τι προβλέπει και ποιους πλήττει ο νόμος για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.Μόνοι ωφελημένοι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων.

Σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολουμένων θα έχει η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, για την οποία ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται την Κυριακή 3 Νοέμβρη.
Μόνοι ωφελημένοι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων, των οποίων ήταν και πάγια αξίωση η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προκειμένου να συγκεντρώσουν στα χέρια τους το εμπόριο, εξοστρακίζοντας από την αγορά τους αυτοαπασχολούμενους και εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων. 
Σύμφωνα με το νόμο:
  • Όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ.,
    θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ή δήμαρχο -για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
  • Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ.
  • Καθιερώνονται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Την πρώτη Κυριακή κάθε μιας περιόδου, όπως είναι η Κυριακή 1η Νοέμβρη, θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων.
  • Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή, θα πληρώνονταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα.
 Η κατάργηση της Κυριακής αργίας πλήττει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους
Για τους αυτοαπασχολούμενους σημαίνει ότι:
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων - βιοτεχνών, δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων, με συνέπεια να επιταχύνεται η πορεία προς το λουκέτο.
  • Θα είναι δύσκολο για τους αυτοαπασχολούμενους να αντέξουν την 7ήμερη εργασία, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ίδιοι που δουλεύουν τα μαγαζιά τους.

 Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις:
  • Η διεύρυνση του ωραρίου σε μια σειρά πόλεις της ΕΕ, έφερε συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όμως αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα.
  • Τα μικρά καταστήματα μειώνουν τις θέσεις εργασίας (καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο των κερδών), ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα, κυρίως τροφίμων, δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης.
  • Εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μείωσης των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη.

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο σημαίνει ότι:
  • Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι, σημαίνει 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους εμποροϋπαλλήλους για 400 ευρώ μισθό, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.
  • Οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η κυβέρνηση, τις οποίες μάλιστα υπολογίζουν στις 30.000 θα είναι συμβάσεις μιας μέρας όπως γίνεται σήμερα σε όλα τα πολυκαταστήματα και στα Σούπερ Μάρκετ.
  • Θα οδηγήσει σε συνεχή δουλειά, χωρίς μια μέρα άδεια για ανάπαυση. Το χτύπημα στην Κυριακή αργία θα προκαλέσει απανωτά χτυπήματα και σε άλλους κλάδους, με στόχο τη συνολική κατάργησή της.
  • Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, καθώς οι γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η δυνατότητα να εργάζονται και να έχουν οικογένεια.
  • Δε θα υπάρχει πλέον η σταθερή μέρα ανάπαυσης που εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Δε θα μένει καθόλου ελεύθερος για οικογενειακή ζωή και κοινωνική δράση.

Για αυτούς του λόγους επιβάλλεται στις 3 Νοέμβρη να δοθεί ενιαία, συντονισμένη από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ηχηρή απάντηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.