Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Κρατικός προυπολογισμός 2014 : Οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης πρέπει να είναι η λαϊκή απάντηση ενάντια στο νέο μπαράζ βάρβαρων μέτρων.

  • Σμπαράλια τα κονδύλια για Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη
  • Απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού

Η ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και η ταυτόχρονη παραπέρα διάλυση των κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες αποτελούν τους άξονες του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Κεντρικός στόχος είναι η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος των μονοπωλίων, η διαμόρφωση λεγόμενων «πρωτογενών πλεονασμάτων», με μία πολιτική που για το 2014 κλιμακώνει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την επίθεση απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη.

Η συγκυβέρνηση προσδοκά μια αναιμική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ, της τάξης του 0,6%, το 2014, έναντι της βύθισης της τάξης του 25% που έχει συντελεστεί την περίοδο 2008 - 2013. 
Για την εκτίμησή της αυτή ποντάρει στην ενίσχυση
των επενδύσεων, δηλαδή στην προοπτική που πατάει στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου με τα μέτρα διάλυσης εργατικών δικαιωμάτων, ταυτόχρονα με την εκχώρηση φρέσκου ζωτικού χώρου στα μονοπώλια μέσω του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτηριστικό είναι
βέβαια το γεγονός ότι παρά και την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων (5,3%), το ποσοστό της επίσημης ανεργίας για το 2014 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 26%.
Μαχαίρι σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη
Με βάση το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς και συντάξεις διαμορφώνεται σε 49,4 δισ. ευρώ (από 52,6 δισ. ευρώ για το 2013).
Οι άγριες περικοπές των δαπανών για Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2014. Το σχετικό κονδύλι συμπιέζεται παραπέρα, στα 13,3 δισ. ευρώ (από 15,9 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται για το 2013). Σε απόλυτα μεγέθη συρρικνώνεται κατά 2,6 δισ. ευρώ και ποσοστιαία πάνω από 16% σε σχέση με τα ήδη διαλυμένα κονδύλια του 2013. Περαιτέρω «εξειδικεύσεις» αναμένονται με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 2,6 δισ. ευρώ επιμερίζονται στην καρατόμηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,7 δισ. ευρώ και προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 900 εκατ. ευρώ. Από το 2014 και σε συνδυασμό με το ύψος της κρατικής επιχορήγησης, ξεκινά η παραπέρα σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, η οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα φτάσει στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο και για νέες μειώσεις των συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στα 6,2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η δαπάνη για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, στα 583 εκατ. ευρώ οι πληρωμές για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ εμφανίζεται και «αποθεματικό» 1,1 δισ. ευρώ.
Απογείωση φοροληστείας με μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα στα 54,5 δισ. ευρώ (από 52,1 δισ. ευρώ για το 2013). Η απογείωση της φοροληστείας για τη νέα χρονιά επικεντρώνεται στους άμεσους φόρους απέναντι στο λαϊκό εισόδημα. Διαμορφώνονται στα 48,7 δισ. ευρώ (από 46,3 δισ. ευρώ το 2013) με διόγκωση 2,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για την «απόδοση» αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως:
-- Η αναβάθμιση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες. Ο φόρος καθορίζεται στο 13% και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους αγρότες η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.
-- Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, που αφορά στα φετινά εισοδήματα (2013), που θα δηλωθούν στην Εφορία και θα εκκαθαριστούν το 2014. Στο 22% διαμορφώνεται ο φορολογικός συντελεστής μέχρι τα 25.000 ευρώ, 32% στο κλιμάκιο 25.000 - 42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα ποσά.
-- Η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.
-- Η απογείωση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, συνθλίβονται με φορολογικό συντελεστή 26%, που εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδιάζει την αύξηση της παρακράτησης του φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους στο ύψος του φορολογικού συντελεστή (26%). Επίσης, την κατάργηση της μείωσης 1,5% στη μηνιάτικη παρακράτηση του φόρου από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στο μεγαλύτερο κομμάτι τους στη λαϊκή κατανάλωση εμφανίζονται στα 24,5 δισ. ευρώ (από 24,6 δισ.).
Για το 2014 και στη βάση της αντιλαϊκής λαίλαπας η κυβέρνηση εμφανίζει «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 2,8 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014.
Το κρατικό χρέος
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του κρατικού χρέους, το προσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα το ΚΚΕ έλεγε από την εποχή των αποφάσεων για το λεγόμενο «κούρεμά» του, ότι, δηλαδή, η διευθέτηση που αποφάσισαν κυβέρνηση - τρόικα σημαίνει νέα δυσβάσταχτα βάρη για το λαό, τεράστια αφαίμαξη υπέρ των τραπεζών, αλλά και νέα αύξηση του χρέους. Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το λεγόμενο «χρέος γενικής κυβέρνησης» θα κινηθεί στα 319,4 δισ. ευρώ.
Για να κατανοηθεί καλύτερα το μέγεθος το κρατικού χρέους, το οποίο στην ουσία είναι μέρος από τα κονδύλια που ξεκοκάλισαν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από τις διάφορες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, να σημειώσουμε ότι το 2009 ήταν λιγότερο από 300 δισ. ευρώ, ενώ κατά την τετραετία 2010 - 2013 τα ποσά που πληρώθηκαν για τοκοχρεολύσια ξεπέρασαν τα 252 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αν και πληρώθηκε ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό, που το ενθυλάκωσαν οι τραπεζίτες - πιστωτές, το χρέος δεν παρέμεινε απλά στα ίδια επίπεδα αλλά αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Αξίζει παράλληλα να τονιστεί ότι μόνο κατά το 2013 οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν για τη σωτηρία των τραπεζών, που λειτουργούν στην Ελλάδα, έφτασαν τα 48,2 δισ. ευρώ, ποσά που προστέθηκαν στα πλέον των 100 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία θα πληρωθούν από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Τέλος, στο προσχέδιο επαναλαμβάνεται η εκτίμηση ότι από το δεύτερο μισό του επόμενου χρόνου η κυβέρνηση θα μπορεί να προσφύγει για δανεισμό στις αγορές. Πρόκειται για μια εξέλιξη εντελώς αδιάφορη για τους εργαζόμενους, αφού σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η πολιτική της ακόμα μεγαλύτερης και κλιμακούμενης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα θα συνεχιστεί και στο μέλλον.