Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ΠΑΣΕΒΕ:Κάλεσμα σε σύσκεψη με θέμα "κυριακάτικη αργία-ελεύθερος χρόνος-ανάγκες λαϊκής οικογένειας"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε σύσκεψη με θέμα  "Κυριακάτικη αργία-ελεύθερος χρόνος-ανάγκες λαϊκής οικογένειας" την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, στις 10:30 πμ, στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24) 
 
Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου
λειτουργίας των καταστημάτων και την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας
Υπερασπίζουμε το δικαίωμα μας στην ξεκούραση, την οικογενειακή ζωή, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, το  συνδικαλιστικό κίνημα εργαζομένων και οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις στους  αυτοαπασχολούμενoυς δώσαμε πολλές μάχες και οργανώσαμε από κοινού δεκάδες κινητοποιήσεις στην προσπάθεια να αποτραπεί η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στόχοι που προωθούνται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων καθώς αποτελούν στρατηγική επιλογή των μεγάλων μονοπωλίων, των πολυκαταστημάτων και μεγάλων supermarkets.
Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το άνοιγμα των αυτοαπασχολούμενων τις Κυριακές έχει τσακίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων μικρών εμπόρων που αναγκάζονται να ξεροσταλιάζουν ατέλειωτες ώρες, 7 ημέρες τη βδομάδα μέσα στα μαγαζιά τους. Την ίδια στιγμή όμως προχωράει και η μονοπώληση. Τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες αυξάνουν γρήγορα το μερίδιο τους στην αγορά. Ακόμα και όσοι καταφέρνουμε ακόμα να τα βγάλουμε πέρα, καθημερινά πληρώνουμε τις συνέπειες της έλλειψης προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι αγώνας για ανθρώπινο ωράριο,  για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για ξεκούραση, φροντίδα της οικογένειας και των παιδιών μας που μεγαλώνουν μέσα στα μαγαζιά.  Είναι κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στο εμπόριο που δουλεύουν με απάνθρωπα ωράρια, ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθούς πείνας.
Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη φάση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τις περιφέρειες και τους δήμους προωθούν την εφαρμογή του νόμου για τις 32 Κυριακές, που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για χιλιάδες μικρούς εμπόρους. Για αυτό το λόγο η Π.Α.Σ.ΕΒΕ παίρνει πρωτοβουλία να δώσει συνέχεια στον αγώνα για τη νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης και ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με την προβολή και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών σε ξεκούραση, αναψυχή, παροχές υγείας και πρόνοιας, για μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα.
Επιδιώκουμε να διαμορφωθεί και να οργανωθεί από τα σωματεία, τις ενώσεις και τους εμπορικούς συλλόγους που κινούνται σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση πρόγραμμα κινητοποιήσεων και προβολής των αιτημάτων που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. 
Καλούμε σωματεία, ενώσεις, εμπορικούς συλλόγους και ομοσπονδίες των αυτοαπασχολούμενων να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Π.Α.Σ.ΕΒΕ.