Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ:Συνέχεια της πάλης, μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους

Ενα σημαντικό βήμα πραγματοποίησε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην Κρήτη, με την παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων την Τρίτη 23/5.
 Η σύσκεψη ήταν πετυχημένη και από πλευράς συμμετοχής αλλά και
από πλευράς περιεχομένου και προβληματισμού. Συμμετείχαν 17 Αγροτικοί Σύλλογοι και 3 Επιτροπές Αγώνα από όλη την Κρήτη και αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος πάνω στο περιεχόμενο της σύσκεψης
Ανάγκη συνέχειας της πάλης, μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Ν. Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, στην εισήγησή του, έκανε ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα αγωνιστικών πρωτοβουλιών και των μπλόκων του χειμώνα. Υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή που είχαν σε αυτά οι Σύλλογοι Γυναικών, τα εργατικά σωματεία και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, πραγματοποιώντας μέχρι και νυχτερινές βάρδιες στα μπλόκα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην οργανωμένη και μαζική παρουσία των μικρομεσαίων αγροτών στις κινητοποιήσεις στις 17/5, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, και ανέδειξε την ανάγκη συνέχειας και βαθέματος της κοινής πάλης εργατών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στα πλαίσια του 10ήμερου δράσης μέσα στον Ιούνη θα καλέσουμε εργαζόμενους και ΕΒΕ για κοινές πρωτοβουλίες σε ζητήματα όπως φορολογία, χρέη, κατασχέσεις, ζητήματα Πρωτοβάθμιας Υγείας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και γενικά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κ.ά.».
Εκανε αναφορά στα μέτρα του 4ου μνημονίου και τις επιπτώσεις στους αγρότες, όπως με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.636 ευρώ, την κατάργηση του επιδόματος συζύγου από τις συντάξεις ΟΓΑ (49 ευρώ), τη μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που καλλιεργούν κατά 60% και των συνταξιούχων ΟΓΑ από το 2024, κ.λπ. Τόνισε την ανάγκη οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα να συζητήσουν αυτά τα μέτρα, να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αγροτών (συσκέψεις, συνελεύσεις, κ.λπ.).
Συνολικά αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια σε όλη την Κρήτη για δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπαρχόντων. Χαρακτήρισε εχθρική και καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους την ΚΑΠ και συνολικά τη στρατηγική της ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων που υπηρετούν αυτήν τη στρατηγική. Κάλεσε τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να ορθώσουν τείχος απέναντι στη φασιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.
Επαναβεβαίωσε το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καλώντας τους παρευρισκόμενους με βάση αυτό να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του 10ήμερου δράσης μέσα στον Ιούνη. Η ΕΟΑΣ Ν. Χανίων ξεκινά αυτήν τη δράση την Παρασκευή 16/6 με κινητοποίηση στην Εφορία Χανίων.
Συγκρότηση Παγκρήτιου Συντονιστικού και συζήτηση σχεδίου δράσης
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Ν. Χανίων έκανε πρόταση συγκρότησης Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα με τη συμμετοχή όλων των παρόντων, η δράση του οποίου θα συντονίζεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και θα ακολουθεί το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη υποστήριξε την πρόταση και δήλωσε συμμετοχή στο Παγκρήτιο Συντονιστικό. Η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε θα γίνει αμέσως μετά το 10ήμερο δράσης.
Συνολικότερα, η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων συμφώνησε με τον προσανατολισμό του αγροτικού κινήματος, το διεκδικητικό πλαίσιο, την ανάγκη παγκρήτιας συμπόρευσης στη δράση όχι μόνο για το 10ήμερο δράσης αλλά και για τη συνέχεια.
Αρκετοί ομιλητές στάθηκαν σε ζητήματα λειτουργίας των Αγροτικών Συλλόγων. Οι τακτικές συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων, η οργάνωση της επαφής με τα μέλη τους και γενικά με τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του χώρου ευθύνης τους, με Γενικές Συνελεύσεις, τοπικές συσκέψεις ανά χωριό, κ.λπ., τονίστηκε ότι πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και στο ζήτημα των θεμάτων που αναδεικνύουν, καθώς και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι.
Το πιο έντονο ζήτημα που συζητήθηκε γύρω από αυτό, ήταν το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της κακής κατάστασης στο σύνολο των Κέντρων Υγείας στην περιοχή. Γι' αυτό το θέμα συμφωνήθηκε να παρθούν συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη την Κρήτη στο πλαίσιο του 10ήμερου δράσης.

Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ