Προς τα κάτω αναθεώρησε το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα
αυξηθεί το 2017 κατά 2,2%, αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβρη.
Για το 2018 το ΔΝΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%, ενώ το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1%. Για το 2016 το Ταμείο εκτιμά μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ, αντί για αύξηση 0,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο και τις εκτιμήσεις του για την πορεία της επίσημης ανεργίας στην Ελλάδα.
Για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του. Συγκεκριμένα, για το 2017 αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5%, έναντι 3,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μ. Ομπσφελντ, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντιξοότητες, δεδομένου ότι «η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει υποτονική, κάτι που φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα».
Ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων, εστίασε σε μια σειρά από αβεβαιότητες που πηγάζουν από τις μακροοικονομικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Κίνα. Οπως είπε, παρά τη νομισματική πολιτική από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα παραμείνει επεκτατική για τα επόμενα δύο χρόνια, λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πληθωρισμός και ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα πυροδοτήσει απότομη ανατίμηση του δολαρίου και πιθανές δυσκολίες για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».
Για την Κίνα προειδοποίησε πως η ανάπτυξη έχει παραμείνει εξαρτημένη από την εγχώρια πιστωτική επέκταση, η οποία κινείται τόσο γρήγορα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο μέλλον. «Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά το επίδικο ζήτημα των οξυμένων μονοπωλιακών ανταγωνισμών που εμφανίζονται σήμερα και με τη μορφή της πολιτικής του προστατευτισμού, επισήμανε πως «ο αγώνας του καθενός εναντίον όλων θα οδηγούσε όλες τις χώρες σε χειρότερη θέση», και υπογράμμισε πως απαιτείται μια ανανεωμένη πολυμερής διακρατική δέσμευση για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου που θα οδηγεί σε μια πιο «δίκαιη ανακατανομή των κερδών».
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:
- Παγκόσμια οικονομία: 3,5% και 3,6%
- ΗΠΑ: 2,3% και 2,5%
- Ευρωζώνη: 1,7% και 1,6%
- Βρετανία: 2% και 1,5%
- Κίνα: 6,6% και 6,2%
- Ιαπωνία: 1,2% και 0,6%
- Ρωσία: 1,4% και 1,4%
- Ινδία: 7,2% και 7,7%.