Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Θέλουν τους αγρότες συμμέτοχους στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με αφορμή τον τελευταίο γύρο των αγροτικών κινητοποιήσεων, προβλήθηκε ιδιαίτερα η άποψη ορισμένων «γνωστών και μη εξαιρετέων» αγροτοσυνδικαλιστών ότι τα μπλόκα και οι διαδηλώσεις είναι ξεπερασμένα και ότι οι αγρότες χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλες μορφές για να προβάλλουν τα αιτήματά τους. 
Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι αγρότες τα ίδια
συμφέροντα και τα ίδια αιτήματα. Γι' αυτό και οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές εμφανίζονταν στις περσινές κινητοποιήσεις ως υπέρμαχοι των μέτρων που ενισχύουν τους αγροτοκαπιταλιστές και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Φέτος, κάποιοι από αυτούς, οι πιο «εκλεκτοί» από τους συνομιλητές της κυβέρνησης, εμφανίζονται να δηλώνουν ότι «δεν θα μπουν με τα τρακτέρ στη Βουλή, αλλά με τις γραβάτες», υπονοώντας ότι οι διαδηλώσεις και τα μπλόκα δεν ενδείκνυνται πλέον και ότι χρειάζεται ...σύνεση και διάλογος, απέναντι στην πολιτική που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Προβάλλουν μάλιστα ως το «απαύγασμα» των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών τη συλλογή υπογραφών για την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ ενάντια σε νόμους της κυβέρνησης για τη φορολογία των αγροτών.
Δεν ανακάλυψαν κάτι καινούργιο. Στόχος τους είναι να λοιδορήσουν και να απαξιώσουν την οργανωμένη πάλη, με τις μορφές που αποφασίζουν κάθε φορά μέσα από τα συλλογικά τους όργανα οι μικρομεσαίοι αγρότες, αντιδρώντας στην πολιτική της ΚΑΠ και της κυβέρνησης, που τους εξοντώνει. 
Και, ταυτόχρονα, θέλουν τους αγρότες συμμέτοχους στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, να εξαντλούν τις όποιες ενστάσεις τους σε νομικίστικες αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων».