Την αντίθεσή του στο νόμο για το πλαστικό χρήμα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της δήθεν διευκόλυνσης των συναλλαγών
εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Επισημαίνει ότι «είναι πρόκληση το επιχείρημα αυτό για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, τη στιγμή που υπάρχουν σκανδαλώδη προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, τα οποία διατηρούνται αλλά και επεκτείνονται (τριγωνικές συναλλαγές, λειτουργία φορολογικών παραδείσων, νόμιμη φοροαποφυγή) και προτίθεται να μειώσει και άλλο τη φορολογία των νομικών προσώπων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέτρο που ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες οι οποίες θα κερδοσκοπούν εισπράττοντας προμήθεια από τις συναλλαγές ,ενώ το χρήμα θα παραμένει στα ταμεία τους, για την ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.
Για τους μικρομεσαίους έμπορους και επαγγελματίες, πέρα από την καταγραφή, είναι ένα επιπλέον χαράτσι που μαζί με τις υπέρογκες φορολογίες και ασφαλιστικές εισφορές θα συντελέσει στην παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, ενώ παράλληλα θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί όσων έχουν χρέη με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Και από αυτή τη διαδικασία επιταχύνεται το κλείσιμο των αυτοαπασχολούμενων και συγκεντρώνεται η αγορά σε όλο και λιγότερα χέρια και παράλληλα μεθοδεύεται η κατάργηση του αφορολόγητου και στους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Καταγγέλλουμε τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είναι στις ηγεσίες της ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ αλλά και τοπικά της ΟΕΒΕ και του Επιμελητηρίου που πρωτοστατούν στην υλοποίηση του νόμου υποδεικνύοντας και τρομοκρατώντας τους συναδέλφους να τον εφαρμόσουν αμέσως στα καταστήματά τους και ταυτόχρονα ζητάνε τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Μονόδρομος για μας είναι ο κοινός αγώνας με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.
Διεκδικούμε:
- Κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του πλαστικού χρήματος
- Αφορολόγητο όριο για τους αυτοαπασχολούμενους εδώ και τώρα όπως ισχύει και για τους αγρότες, τους εργαζόμενους. Αύξηση της φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο, προοδευτικά στο 45%».