Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΣΕΒ:Διεκδικεί πλήρη φοροαπαλλαγή για κερδοφόρες επενδύσεις

Ο ΣΕΒ διεκδικεί «οριζόντια» κίνητρα, προνόμια και ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, με στόχο τη συρρίκνωση μέχρι και τον εκμηδενισμό του φόρου για τους εγχώριους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ειδικά γι' αυτούς που
προχωρούν σε νέες κερδοφόρες επενδύσεις, με τη μορφή των φορολογικών «υπεραποσβέσεων», αλλά και με συμψηφισμούς τυχόν χασούρας από προηγούμενα έτη με τους φόρους επί των κερδών σε επόμενες χρήσεις.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο «εβδομαδιαίο δελτίο», «οι υπεραποσβέσεις στηρίζουν αποτελεσματικά επενδύσεις κάθε μεγέθους σε δραστηριότητες εντάσεως κεφαλαίου (π.χ. μεταποίηση, εφοδιαστική, τεχνολογίες κ.τ.λ.)». 
 Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι προτείνουν καθεστώς «υπεραποσβέσεων» στο 200%, δηλαδή στο διπλάσιο της δαπάνης για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκμηδενισμό του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών ειδικά για εταιρείες «έντασης κεφαλαίου», καθώς και για άλλες επιχειρήσεις που «ρίχνουν συνεχώς χρήματα στην οικονομία μέσω των επενδύσεων που πραγματοποιούν». Υπεραπόσβεση είναι η έμμεση μείωση του φόρου όταν γίνονται επενδύσεις, που σημαίνει μια ακόμη φοροαπαλλαγή για την πραγματοποίηση κερδοφόρων επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «απαιτείται πλέον μία "έξυπνη" επενδυτική πολιτική για την ταχεία κινητοποίηση νέων επενδύσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που θέτει τα οφέλη για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις στην ίδια πλευρά της εξίσωσης», καθώς, όπως λένε, πρόκειται για «ένα μέτρο ικανό να ενθαρρύνει οριζόντια όλες τις οικονομικά αποδοτικές επενδύσεις που δημιουργούν νέα κέρδη, νέες δουλειές, νέες εξαγωγές, νέες ασφαλιστικές εισφορές, άρα και πρόσθετα δημόσια έσοδα». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «η λογική αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην υπερφορολόγηση και να εξισορροπήσει την όποια πρόσκαιρη δημοσιονομική επιβάρυνση». Εξειδικεύοντας περαιτέρω, επισημαίνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται οριζόντια σε όλους τους κλάδους και μεγέθη επενδύσεων, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ανεξάρτητα από τον ονομαστικό φορολογικό συντελεστή, ενώ επιπρόσθετα «η φορολογική απαλλαγή μεταφέρεται σε επόμενες χρήσεις στην περίπτωση ύπαρξης ζημιών».