Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ:«Ο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει»

Σχολιάζοντας ότι η δολοφονία του Καρλόφ ήταν η πρώτη δολοφονία ξένου πρέσβη στην Αγκυρα, αλλά και εντοπίζοντας ομοιότητες με την κατάσταση πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να ασχοληθούν με τις πιθανότητες ευρύτερης αναζωπύρωσης των στρατιωτικών συγκρούσεων. Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης είναι
ορατός από την ίδια την τροπή που παίρνει εδώ και καιρό η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.
Οι «Τάιμς της Μόσχας» σημείωναν χαρακτηριστικά την Τετάρτη: «Ο λόγος που ο θάνατος του Καρλόφ δε θα σημάνει την έναρξη ενός πολέμου είναι προφανής: ο πόλεμος είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Η Ρωσία είναι ήδη μπλεγμένη σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι ένας βασικός παίκτης». Ενώ θυμίζοντας ότι ένα χρόνο πριν το Κρεμλίνο έτρεξε να βοηθήσει το συριακό καθεστώς υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τρομοκρατών, η εφημερίδα επισήμαινε σχετικά με τις επιδιώξεις της ρωσικής αστικής τάξης: «Επιπλέον, ήταν μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η παρουσία της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και να εμπνεύσει πατριωτισμό εντός συνόρων. Υποτίθεται ότι θα ήταν γρήγορο και εύκολο. Αλλά στην περίπτωση ενός πολέμου, είναι πολύ πιο εύκολο να εμπλακείς σε αυτόν παρά να απεμπλακείς».
Από την άλλη μεριά, στην Τουρκία, τα αστικά επιτελεία επίσης μελετούν τρόπους καλύτερες υπεράσπισης των συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου. 
Κεντρικό άρθρο της «Σαμπάχ» τόνισε την Τρίτη: «Ενώ θρηνούμε για το θάνατο του πρέσβη Καρλόφ, ο φόνος του έδειξε την ανάγκη Τουρκία και Ρωσία να συνεργαστούν πιο στενά για ζητήματα της περιφέρειας και την τρομοκρατία». Εξέφραζε δυσαρέσκεια επειδή «τα προηγούμενα 6 χρόνια, οι σύμμαχοι της Τουρκίας σε Ουάσιγκτον και Δύση αποδείχτηκαν εντελώς αναξιόπιστοι αν όχι εχθρικοί για τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή» και μεταξύ άλλων κατέληγε: «Προχωρώντας μπροστά, Τουρκία και Ρωσία χρειάζεται να εργαστούν από κοινού για την επιτυχία μιας συμφωνίας στη Συρία, για να συντρίψουν τη δύναμη των τρομοκρατικών οργανώσεων και για να θέσουν την περιοχή πάλι σε τροχιά».