Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ:Να κρύψει τη μείωση κατά 50% του ΕΚΑΣ πίσω από το εφάπαξ επίδομα και τον καυγά με τη ΝΔ επιχειρεί η κυβέρνηση

Στα μουλωχτά επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει τη μείωση κατά 50% του ΕΚΑΣ για πάνω από 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Για ευνόητους λόγους η σχετική υπουργική απόφαση αργά το βράδυ της Τρίτης δημοσιεύθηκε
στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ενώ για μια ακόμα φορά το νέο πετσόκομα του πενιχρού εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων γίνεται προσπάθεια να παραχωθεί κάτω από την αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το ποιος έκανε τις περισσότερες μειώσεις και φυσικά κάτω από το εφάπαξ επίδομα!
Η πραγματικότητα ωστόσο καταγράφει πως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης με την καταβολή της σύνταξης το Γενάρη του 2017 το ΕΚΑΣ θα είναι στο μισό για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που η κυβέρνηση προσδοκά να ξεγελάσει με τα περίπου 300 ευρώ του εφάπαξ παροχής που θα δοθεί αύριο Πέμπτη και έως το 2019 οπότε καταργείται οριστικά το ΕΚΑΣ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν 2,4 δισ. ευρώ!
Από την Κρήτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας ότι το ΕΚΑΣ καταργείται επειδή με τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων «μας είχαν υποχρεώσει αυτοί, οι κυβερνήσεις Σαμαρά - Βενιζέλου, και δεν καταφέραμε να πάρουμε πίσω μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015». Προϊόν αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν το τρίτο μνημόνιο που προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όπως και άλλα κόμματα.
Ανάλογη δήλωση έκανε και η υπουργός Εργασίας Έφη Ατχιόγλου λέγοντας πως «η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί να καταργήσει πλήρως από το 2016» και εμμέσως πλην σαφώς καλεί τους χαμηλοσυνταξιούχους να που και ευχαριστώ διότι «αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ και η Συμφωνία του 2015 για το ΕΚΑΣ, σήμερα οι δικαιούχοι θα λάμβαναν μηδέν ευρώ».
Κροκοδείλια δάκρυα χύνει η ΝΔ που επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη μείωση του ΕΚΑΣ για να αποδομήσει τη ρητορική της κυβέρνησης αν και η ίδια ως κυβέρνησης και ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου. Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει πως «η συνολική απώλεια του ΕΚΑΣ -ύψους 940.000.000 ευρώ- που συντελέστηκε με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφορά κατεξοχήν την πιο αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων, της οποίας το μαρτύριο δεν έχει τέλος».
Συνυπεύθυνο για τη μείωση και την κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι και το ΠΑΣΟΚ που σε ανακοίνωση της υπεύθυνης Εργασίας, Εύης Χριστοφιλοπούλου αναφέρει πως «ο ορισμός της απάτης είναι από τη μία να επαίρεσαι για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και από την άλλη να τους πετσοκόβεις μόνιμα το ΕΚΑΣ την ίδια μέρα. Ο κ. Τσίπρας έχει υπερβεί κάθε όριο!».