Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Συνθλίβουν το λαό στις «μυλόπετρες» των πρωτογενών πλεονασμάτων

Το σφυροκόπημα διαρκείας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με νέους φόρους και χαράτσια, σε συνδυασμό με την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, αποτελούν τους πυλώνες εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού στο 9μηνο
(Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2016.Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι τα εμφανιζόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψος των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ και το γενικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 606 εκατ. ευρώ.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του περιβόητου «δημοσιονομικού κόφτη».
Ολα τα παραπάνω αποτυπώνουν την εκτεταμένη αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, με κατεύθυνση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, για λογαριασμό του οποίου έσπευσε να πανηγυρίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με χτεσινό non paper, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του πρώτου 9μηνου του 2016.
Απογειώνοντας, μάλιστα, την πρόκληση σε βάρος του λαού, οι «κυβερνητικοί κύκλοι» αποδίδουν την «υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων» στη «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών» και την«παροχή ευέλικτων σχημάτων εξόφλησης»!
Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού προστέθηκαν από την κυβέρνηση νέοι δυσβάσταχτοι φόροι και χαράτσια, με νέα αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων στη λαϊκή κατανάλωση, αλλά και νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι εκβιασμοί σε βάρος των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, με ένταση των κατασχέσεων και ενεργοποίηση νέων μηχανισμών στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία...
Στις πλάτες του λαού η «υπεραπόδοση» στο 9μηνο
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2016):
-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 37,2 δισ. ευρώ, έναντι 40,3 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο. Να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά στοιχεία, όπως για τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για κοινωνική προστασία κ.ά., θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται διογκωμένο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 37,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε και η πρώτη δόση από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Βέβαια, αναλυτική εικόνα ως προς την εξέλιξη των κρατικών φορολογικών εσόδων θα υπάρχει τις επόμενες μέρες, με τη δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων.
Να σημειωθεί ότι από το φετινό Ιούλη τέθηκαν σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, η ενίσχυση της αφαίμαξης μέσω του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά.
-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 5,4 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 1,9 δισ. που προβλέπεται για την εξεταζόμενη περίοδο...
-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει πλεόνασμα ύψους 606 εκατ., ενώ αναμένεται να κλείσει το 12μηνο του 2016 με έλλειμμα ύψους 2,2 δισ., σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ