Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Εκδήλωση του ΚΚΕ για τους αυτοαπασχολούμενους με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα, «Καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη: Τα πληρώνουν ακριβά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους - Η ανάγκη οργάνωσης της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Επαγγελματοβιοτεχνών (ΕΒΕ) της Τομεακής Οργάνωσης Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.
Την εκδήλωση, που έγινε την Τετάρτη 29 Ιούνη στο
Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, άνοιξε ο Γιώργος Ευθυμίου, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ, αναφέροντας ότι η Οργάνωση διοργάνωσε την εκδήλωση αυτή με δεδομένη την εντεινόμενη συζήτηση από την πλευρά της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» που δήθεν αφορά και μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. 
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θανάση Τζίμας, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, τους όρους και προϋποθέσεις για αποτελέσματα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.
Στην ομιλία του ο Θανάσης Τζίμας είπε μεταξύ άλλων:
«Στην πλάτη των αυτοαπασχολούμενων έπεσε και ο πέλεκυς των όποιων κοινωνικών παροχών που είχαν απομείνει. Έγινε και η δική τους η ζωή πανάκριβος εφιάλτης με τις διάφορες αυξήσεις στα τρόφιμα, το ρεύμα, τα καύσιμα, τον ΕΝΦΙΑ, με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.
Δεν ήταν όμως μόνο τα γενικά μέτρα που χτύπησαν τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήταν και μια σειρά ειδικά μέτρα που οδηγούν χιλιάδες με μαθηματική ακρίβεια στα χρέη και την καταστροφή, τους μετατρέπουν σε εύκολη λεία ώστε να μπορέσουν με άνεση να κατακλύσουν τα μονοπώλια κάθε σημείο της αγοράς.
Την ίδια ώρα που μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι φοροαπαλλάσσονται, που αποκτούν ασυλία ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης, η φορολογία στους αυτοαπασχολούμενους παραμένει ληστρική, αίρεται το αφορολόγητο και ο κεφαλικός φόρος του τέλους επιτηδεύματος, γενικεύεται το φοροκυνηγητό, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο.
Την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρους ίσους με τα ναύλα 2 - 3 ημερών, παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, οι βιομήχανοι φτηνό φυσικό αέριο και ρεύμα, οι α/α αυτοκινητιστές, η εστίαση, διάφοροι τομείς στο λιανικό εμπόριο, τις βιοτεχνίες, βλέπουν το κόστος λειτουργίας να εκτινάσσεται με την αύξηση του ΦΠΑ, του φόρου στα καύσιμα κ.ο.κ. Μέτρα όπως η απελευθέρωση εμπορευμάτων και κλειστών επαγγελμάτων, η απαίτηση πιστοποιήσεων για τα τεχνικά και επιστημονικά επαγγέλματα, παραδίδουν στα νύχια των μονοπωλίων νέους τομείς και πεδία κερδοφορίας.
Γι’ αυτό και οι αυτοαπασχολούμενοι που γνωρίζουν αυτή την κατάσταση από πρώτο χέρι, δεν πρέπει να τσιμπήσουν στα νέα αφηγήματα της κυβέρνησης περί εξόδου από το τούνελ και περί "δίκαιης ανάπτυξης". Η όποια ανάπτυξη σχεδιάζεται είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων. Τα όποια κονδύλια δίνονται θα διοχετευθούν και αυτά στοχευμένα σε συγκεκριμένους κλάδους και τομείς. Τομείς όπως το αγροτοδιατροφικό, νέοι επιστημονικοί κλάδοι και τεχνολογίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα μεγάλα ξενοδοχεία κ.ά. Αυτό καθορίζει και ο νέος "Αναπτυξιακός Νόμος" που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Ούτε κουβέντα φυσικά για τους δεκάδες χιλιάδες που βολοδέρνουν κάθε χρόνο να εξασφαλίσουν την απαραίτητη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Γι’ αυτό και σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Να δουν ότι όσο το καπιταλιστικό κέρδος και η καπιταλιστική ιδιοκτησία καθορίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα ζουν σε ένα γενικευμένο καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Από αυτή τη σκοπιά μπροστά στους αυτοαπασχολούμενους ανοίγονται δύο δρόμοι, δυο προοπτικές. Η προοπτική της καταστροφής και η προοπτική οργάνωσης μιας νέας οικονομίας και κοινωνίας.
Η οργάνωση της οικονομίας που προτείνει το ΚΚΕ, με τα μέσα παραγωγής συγκεντρωμένα - κοινωνικοποιημένα, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορεί να καλύψει στο έπακρο τις σύγχρονες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους. Εκεί μπορούν να εξασφαλίσουν ανθρώπινα ωράρια εργασίας, να λυθούν οριστικά και τα δικά τους αδιέξοδα, ο βραχνάς των χρεών που γιγαντώνονται μέρα τη μέρα, θα εξασφαλίσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, ποιότητα ζωής, ελεύθερο χρόνο, Παιδεία, Υγεία. Δεν θα φοβούνται την καταστροφή από τις κρίσεις στην αγορά, τους πολέμους, την ατελείωτη αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής.
Αυτή την οικονομία μπορεί να την επιβάλλει μόνο ο οργανωμένος λαός. Μόνο η εργατική εξουσία, καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος και την ταξική εκμετάλλευση μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις πλούσιες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας.
Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κάθε συμφέρον να υιοθετήσουν αυτή την πολιτική πρόταση του Κόμματος, να ενταχθούν και οι ίδιοι στην καθημερινή ακούραστη προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων σήμερα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης, της διαφορετικής προοπτικής στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει η κοινή δράση. Να συνειδητοποιήσουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν πάνε χέρι - χέρι με τις επιδιώξεις και τις στρατηγικές που στηρίζουν τα μονοπώλια. Να διαχωρίσουν τις θέσεις τους και από τις μεγαλύτερες και μεσαίες επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους. Αυτοί κερδίζουν δίπλα στο μεγάλο κεφάλαιο. Κερδίζουν από την εκμετάλλευση των εργατών, από τα μέτρα που ψηφίζονται αυτή τη στιγμή. Κερδίζουν από το κλείσιμο κάθε μικρού ΕΒΕ. Γι’ αυτούς πολεμάνε και ιδρώνουν η ΓΣΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, για να ληφθούν οι μεσαίοι υπόψη στη μοιρασιά της λείας.
Άρα είναι κρίσιμο ζήτημα να συνειδητοποιηθεί ότι και στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων δεν παλεύουμε όλοι για τα ίδια. Γι’ αυτό και πρέπει να δυναμώσει η εκπροσώπηση των πιο φτωχών αυτοαπασχολούμενων, η προβολή των δικών τους αιτημάτων. Αυτό ακριβώς υπηρετεί και η ίδρυση της ΠΑΣΕΒΕ για την οποία δίνουν όλες τους τις δυνάμεις οι κομμουνιστές.
Σε αυτό το δρόμο οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι μόνοι τους. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά που επίσης τσαλαπατιούνται από τη μπότα και τις πολιτικές υπέρ των μονοπωλίων είναι οι δικοί της σύμμαχοι. Η κοινή δράση και πάλη μαζί τους για τα μεγάλα και κοινά λαϊκά προβλήματα μπορεί να δώσει νέα δυναμική στον αγώνα, να ορθώσει τείχος αντίστασης στην επίθεση που συντελείται.
Σε αυτόν τον αγώνα έχουν όλοι θέση και προπάντων οι άνθρωποι του μόχθου ακόμα και αν ορισμένοι κρατάνε σήμερα τις αποστάσεις τους. Σε αυτό τον αγώνα και το Κόμμα μας αξιοποιώντας την πείρα του, τις θέσεις του που επαληθεύονται καθημερινά δίνει και όλες του τις δυνάμεις».
902.gr