Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Επαγγελματικά Ταμεία:Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε στις 8 Μάη η κυβέρνηση και άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων. Μια πρώτη περίπτωση είναι αυτή του ΕΤΑΑ - Τομείς Υγειονομικών, το οποίο καλύπτει την Πρόνοια γιατρών, οδοντιάτρων,
φαρμακοποιών και κτηνιάτρων.
Οι διοικήσεις στις παραπάνω επαγγελματικές ενώσεις συμμετείχαν πρόσφατα σε σύσκεψη, «προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου». Παράλληλα, διερεύνησαν «να δοθεί η δυνατότητα ετήσιας εθελουσίας προσαύξησης του ποσού στον ετήσιο λογαριασμό κάθε υγειονομικού, προκειμένου οι μικρές συντάξεις του μέλλοντος να συμπληρωθούν μέσω αυτής της δυνατότητας», διαβεβαιώνοντας ότι «για το θέμα αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εκφράσει τη συγκατάθεσή τους». 
Το δεύτερο κρούσμα έρχεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος αποφάσισε «την προώθηση της διαδικασίας μετατροπής του Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών (κλάδος εφάπαξ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προαιρετικής ασφάλισης βάσει των διατάξεων του ν. 3029/02, με την άμεση σύνταξη σχετικής αναλογιστικής μελέτης». 
Είναι φανερό ότι κάθε νέο βήμα στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης ανοίγει το δρόμο για παραπέρα επέκταση των ιδιωτικών συστημάτων, μορφή των οποίων είναι και τα Επαγγελματικά Ταμεία. 
Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα, καθώς ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή μόλις πριν από λίγες μέρες...

Σάββατο 28 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ