Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ:Φιάσκο οι Γ.Σ. της ΟΒΣΘ και της ΟΕΕΘ, μακριά από τις ανάγκες των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


ΘΕΜΑ:ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Συνάδελφε-ισσα,

Την Τετάρτη 25 Μάη οι Ομοσπονδίες ΟΒΣΘ και ΟΕΕΘ πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις, φωτοτυπία η μία της άλλης. Η συμμετοχή των αντιπροσώπων των Ομοσπονδιών δεν ξεπέρασε το 1/3 των σωματείων που ανήκουν στην κάθε Ομοσπονδία, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα και αφορούν τη βάρβαρη κατάσταση που βιώνουμε.

Ομιλίες-παρωδία από την πλειοψηφία των Δ.Σ. των
Ομοσπονδιών, ανούσιες και με ευχολόγια, με μία απλή αναφορά τοποθετήθηκαν στα φλέγοντα ζητήματα που μας καίνε, μένοντας απλά σε διαπιστώσεις, χωρίς να θίξουν και να αναδείξουν την πραγματική αιτία για τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και τα λαϊκά στρώματα ή για αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα. Υπηρέτες των αφεντικών τους, βάζουν συνεχώς πλάτη για να περνάνε τα μέτρα που φοροληστεύουν μισθωτούς-συνταξιούχους-αυτοαπασχολούμενους, φοροαπαλλάσσουν το μεγάλο κεφάλαιο, τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, στερούν την Κοινωνική Πρόνοια-Υγεία από το λαό και στέλνουν εμάς στον καιάδα.

Και οι δύο Ομοσπονδίες δεν δέχτηκαν το ψήφισμα που κατέθεσαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν, ούτε θέλουν να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.

Στην ΟΒΣΘ το φιάσκο δεν έχει τελειωμό. Παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ.Καββαθάς, ο εταίρος των ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ, που έχουν βάλει στόχο τον αφανισμό των συναδέλφων και μάλιστα τιμήθηκε για τη προσφορά του (…στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους)!!

Τιμήθηκε και ο νυν πρόεδρος της ΟΒΣΘ, Γ. Παπαργύρης, για τη «μεγάλη» του δράση!! Αλήθεια ποια είναι αυτή η δράση του προέδρου της ΟΒΣΘ αλλά και του προέδρου της ΟΕΕΘ; Το 1/3 των συναδέλφων οδηγήθηκαν στο λουκέτο και την ανεργία, τα 2/3 όσων απέμειναν χρωστούν σε εφορία, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τράπεζες. «Άξιοι» οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών για το μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγουν το δρόμο στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Πότε αλήθεια έθεσαν σε πραγματική βάση τα προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων; ΠΟΤΕ!

Ούτε και τώρα δέχτηκαν να μπει πλαίσιο πάλης ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο για να ανασάνουμε οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ.

Απέναντι στις ξεπουλημένες ηγεσίες στάθηκε σύσσωμο το ψηφοδέλτιο των Αγωνιστικών Δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ, με ενεργή συμμετοχή όλο αυτό το διάστημα στον αγώνα για να κρατήσουμε τη δουλειά μας, αλλά και στις συνελεύσεις με ομιλίες που ξεμπρόστιασαν τους υποκριτές στις ηγεσίες των δύο Ομοσπονδιών καταγγέλλοντας το βρώμικο ρόλο τους.

Έθεσαν ξεκάθαρα τη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και δεν είναι άλλη από την Ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και στέλνει εμάς στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

27 Μαΐου 2016

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ  ΟΙ Γ.Σ. ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ


ΨΗΦΙΣΜΑ


Της Γενικής Συνέλευσης της
Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης


Σήμερα Τετάρτη 25/5/2016, εμείς οι αντιπρόσωποι των Σωματείων μελών της ΟΒΣΘ πραγματοποιήσαμε τη Γενική Συνέλευσή μας. Αφού ακούσαμε την εισήγηση και τους ομιλητές, διαπιστώνουμε ότι:

v Για το φορολογικό σύστημα

Με το φορολογικό, από τη μία διατηρούνται και ενισχύονται οι νόμιμες φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη συνεχίζεται η φοροαφαίμαξη των μικρών επιχειρήσεων, των συναδέλφων, που βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και να μειώνονται ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά τους.
Χιλιάδες συνάδελφοι θα εξαναγκαστούν να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους με λογικό αποτέλεσμα το κλείσιμο των βιβλίων, το λουκέτο και την ανεργία.
Όλοι οι φορολογικοί νόμοι κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ, που ευνοούν τα κέρδη των μονοπωλίων και πολυεθνικών στη λογική της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, ενώ τσακίζουν το εργατικό και λαϊκό εισόδημα.

Για αυτό Απαιτούμε:

·         Άμεση κατάργηση των φορολογικών νόμων που τσακίζουν το εισόδημά μας και μας ρίχνουν στα χρέη.
·         Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους και αύξησή του στις 20.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Καμία αύξηση σε ΦΠΑ, πετρέλαιο, βενζίνη, τσιγάρα, καφέ, μπύρα, ίντερνετ, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και όλων των χαρατσιών.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη φορολόγηση με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη.

v  Για το ασφαλιστικό – παροχή υγείας

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος, ενταγμένος και αυτός στις υποχρεώσεις του 3ου μνημονίου, εκτοπίζει βίαια χιλιάδες επαγγελματίες και τη θέση τους θα καλύψουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια.
Διαλύεται παντελώς η Κοινωνική Ασφάλιση, ό,τι έχει απομείνει, υλοποιώντας το πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, καθώς και την παράδοση της Υγείας στα κοράκια-Ασφαλιστικές εταιρείες και μεγαλέμπορους της Υγείας, που καραδοκούν στη γωνία για να αρπάξουν τη λεία από την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Για αυτό Απαιτούμε:

·         Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Εδώ και τώρα ΔΩΡΕΑΝ Υγεία -Πρόνοια - αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
·         Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύθηκαν. Άμεση αναπλήρωση όλων των χρημάτων που χάθηκαν με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση.
·         ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ δημόσια, καθολική, κρατικά επιχορηγούμενη κατά τα 2/3.
·         Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων ανεξαρτήτως οφειλών, να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Να πάψουν τα νοσοκομεία να είναι επιχειρήσεις.
  • Επαναφορά 13ης , 14ης σύνταξης.

v  Για τα χρέη
Το 70% των συναδέλφων μας μικρών και αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών έχουν οφειλές προς ΟΑΕΕ, εφορία, τράπεζες. Το άνοιγμα της αγοράς για τα «κόκκινα δάνεια» και η αναμενόμενη επιτάχυνση των κατασχέσεων είναι ακόμη ένας μεγάλος βραχνάς στις πλάτες μας. Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, που μας οδήγησαν στην αναδουλειά, που καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία … απειλούν να μας ξεσπιτώσουν και να μας στείλουν στην ανεργία.

Για αυτό Απαιτούμε :

·         Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών.
·         Αποποινικοποίηση των οφειλών.
·         Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολουμένων προς τις τράπεζες, απ' τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο.
·         Αποδέσμευση δόσεων από τυχόν ρυθμίσεις από τις τρέχουσες εισφορές. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αποφασίσαμε να αγωνιστούμε ανυποχώρητα για μέτρα άμεσης ανακούφισης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών. Μέτρα που αντικειμενικά απαιτούν ρήξη με την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις πολιτικές της ΕΕ.

Τώρα είναι η ώρα να πυκνώσουν οι γραμμές των σωματείων μας. Να γίνουν αποκούμπι και εργαλείο της πάλης μας. Με δυνατή οργάνωση και αλληλεγγύη, με κοινό αγώνα και συλλογική δράση μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια.
Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τη δική μας δύναμη. Σε συμμαχία με τους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, να ενισχύσουμε τη δική μας συμμαχία, το μοναδικό αντίβαρο απέναντι στο μαύρο μέτωπο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η ανατροπή της στρατηγικής κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος της ζωής των οικογενειών μας.
Εξουσιοδοτούμε:
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας να επιδώσει το ψήφισμα στους αρμόδιους φορείς.
Δηλώνουμε :
Ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τη δίκαιη επίλυση των προβλημάτων μας.

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης