Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Φόρουμ Βιομηχανίας:Προσήλωση στις πάγιες επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου



Το φορολογικό καθεστώς, το «ενεργειακό κόστος» και την παροχή πιστώσεων προσδιόρισε ως τους τρεις καθοριστικούς παράγοντες για την παραπέρα ενίσχυση των εγχώριων βιομηχάνων η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των πορισμάτων του «Φόρουμ Βιομηχανίας», του οργάνου δηλαδή που
συγκρότησε, σε «συντονισμό» με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επιβεβαιώνοντας ότι ο περιβόητος «κάβος» της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου αφορά τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου, η Θ. Τζάκρη πρόσθεσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» θα σημάνει σε μεγάλο βαθμό την άρση μιας σειράς εμποδίων που αντιμετωπίζει σήμερα η εγχώρια βιομηχανία και το σύνολο της οικονομίας. Η ίδια χαρακτήρισε τη βιομηχανία ως το«σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας», τονίζοντας ότι «παρά τον διαδεδομένο μύθο ότι δεν παράγουμε τίποτα, η βιομηχανία, η μεταποίηση, εν γένει αποτελεί κάτι παραπάνω από το 9% του ΑΕΠ, με μέσο ευρωπαϊκό όρο περίπου το 15%, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 20%».

Βασικοί στόχοι που τίθενται από τα συμπεράσματα του «Φόρουμ» είναι αφενός η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της βιομηχανίας, αλλά και η ενίσχυση των μεριδίων της στην εσωτερική αγορά, καθώς όπως τόνισε η υφυπουργός, «η ελληνική αγορά για πλείστα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα είναι μια παρθένα αγορά. Π.χ. στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπάρχουν προϊόντα που εισάγουμε σε ποσοστό 90%, ενώ έχουμε πρώτες ύλες να τα παράξουμε εδώ, από τα αλκοολούχα έως τα αφεψήματα, από κατηγορίες κρεάτων μέχρι και τα έτοιμα ενδύματα, η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να κερδίσει μεγάλα μερίδια από την εσωτερική αγορά της. Και να διεκδικήσει αγορές των Βαλκανίων και του κόσμου».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα πορίσματα του «Φόρουμ» ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλος και της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, καθώς και εκ μέρους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ο Γ. Καμπουράκης.


«Συνέχεια» στην αντιλαϊκή πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου

Στα πορίσματα σημειώνονται εκείνοι οι κλάδοι που «διαθέτουν αναπτυξιακή δυναμική» και πιο συγκεκριμένα οι εξής τομείς:Αγροτοδιατροφή, Χημική Βιομηχανία, Υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, Δομικά υλικά, Ενέργεια και Περιβαλλοντική Βιομηχανία, Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Ενδεικτικό για την περιβόητη... «συνέχεια του κράτους» είναι το ότι οι εν λόγω κλάδοι είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους που είχε επιλέξει και η προηγούμενη κυβέρνηση, για να τύχουν ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, στα κείμενα του «Φόρουμ» ο Ν.4262/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως «κορυφαία μεταρρύθμιση ως προς τις αδειοδοτικές διαδικασίες» και απαιτείται η πλήρης και άμεση εφαρμογή του...

Στα πορίσματα του «Φόρουμ» σημειώνονται ακόμα βασικές και πάγιες επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, όπως η χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος, η άρση «γραφειοκρατικών εμποδίων» στην άσκηση της επιχειρηματικότητας, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η παροχή φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων κ.ά.

Φυσικά επισημαίνεται και η ανάγκη δημιουργίας «Ειδικών Φορολογικών Ζωνών» (ΕΦΖ), σε «οριοθετημένες περιοχές, όπου θα εφαρμόζεται ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς» σε σχέση με την υπόλοιπη Επικράτεια. Σκοπός αυτού του μέτρου, όπως σημειώνεται, είναι «η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας», ενώ η χωροθέτησή τους σε Περιφέρειες θα γίνει «με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους». Κατά τ' άλλα, στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι στις ΕΦΖ... «θα ισχύουν στο ακέραιο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς διαφοροποίηση», σε μια μάλλον προκλητική επισήμανση, τη στιγμή που η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο σύνολο της χώρας, ενώ οι νέες ανατροπές στα Εργασιακά περιλαμβάνονται στο αμέσως επόμενο αντιλαϊκό πακέτο...

 Πέμπτη 7 Απρίλη 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ