Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ:Χρηματοδοτικά «εργαλεία» για το κεφάλαιο, παραπέρα σφαγή του λαού



Η εξασφάλιση πιο «ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» για την «προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα», δηλαδή επιπλέον προνομίων και χρηματοδοτικών πακέτων για το κεφάλαιο, που προϋποθέτουν τον παραπέρα σφαγιασμό του λαού, ήταν το θέμα της συνάντησης του αντιπροέδρου της
Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής - Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων, χτες το πρωί στη Βουλή.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος σε θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, επικέντρωσε στους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεωναποτελεί ένα εργαλείο χρηματοδότησης, το οποίο «μπορεί να διοχετεύσει κεφάλαια» στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των ελληνικών τραπεζών για τους «τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν το Ταμείο», αλλά και συζήτηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους «για τις επιχειρηματικές ανάγκες» που προτείνουν να στοχεύσει η χρηματοδότηση από το Ταμείο. Ενώ ξεκαθάρισε ότι η ενεργοποίηση των επενδυτικών «εργαλείων» της ΕΕ για να εισρεύσει χρήμα στα εγχώρια μονοπώλια, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης», την οποία χαρακτήρισε «μονόδρομο»...
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Χ. Καφαντάρη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το «πακέτο Γιούνκερ» επιδιώκει να υλοποιήσει τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο (στρατηγικός στόχος του εγχώριου κεφαλαίου), προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για «αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας» και «εφαρμογή πολυδιάστατης πολιτικής», κάνοντας ειδική αναφορά «στο πρόγραμμα κατασκευής και διέλευσης αγωγών», με το οποίο βέβαια σπρώχνεται βαθύτερα ο λαός στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων αστικών κομμάτων επικεντρώθηκαν στην καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα. Ειδικά δε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος... κατακεραύνωσε τη κυβέρνηση, επειδή «επιχειρήσεις φεύγουν σε χώρες όπως η Βουλγαρία, που οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και επωφελούνται ή πάνε στο Λουξεμβούργο με δελεαστικούς φορολογικούς δείκτες» και προφανώς δεν παίρνει τα ανάλογα μέτρα.
Χρηματοδοτούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου
Στην αντίπερα όχθη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι το «πακέτο Γιούνκερ» είναι ένα«νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που έρχεται σε μία εποχή που στην Ελλάδα παραμένει η καπιταλιστική κρίση, όπου κλιμακώνεται η επίθεση απέναντι στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη λογική της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπου διαμορφώνονται, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τέτοιοι μηχανισμοί αναπαραγωγής πολύ φτηνής εργατικής δύναμης, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αναλώσιμης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, στο πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε, ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Πρόκειται για τους κοινούς στόχους - όπως σημείωσε - της ΕΕ, της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, για την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Από την άποψη αυτή, σημείωσε, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι με το «πακέτο Γιούνκερ» «να χρηματοδοτήσει όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά τις ανάγκες υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού πάνε στις μεταφορές και την Ενέργεια». Δηλαδή, η«Ελλάδα, κόμβος ενεργειακών μεταφορών, στα πλαίσια της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από εισαγόμενες πηγές ενεργειακές».
Παράλληλα, τόνισε, εμπορευματοποιεί παραπέρα μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ενώ λαϊκές ανάγκες, όπως η αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας, δεν περιλαμβάνονται γιατί δεν συμφέρουν τα μονοπώλια.
Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, «για να μπορέσει να υπάρξει μία άλλη διέξοδος προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
Συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα
Ο Γ. Κατάινεν στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αναφέρεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έπειτα από μια μακρά περίοδο μέτρων λιτότητας, η έμφαση τώρα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση» και πως συζητήθηκαν «ζητήματα επενδύσεων, η ένταξη ελληνικών επενδυτικών σχεδίων και επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), καθώς και η δυνατότητα συγχρηματοδότησής τους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Αναφέρεται, ακόμα, ότι ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον Γκ. Κατάινεν φάκελο «με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015»...
Με διαδικασίες «fast track»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες «fast track» για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ένταξη έργων που θα αναλάβουν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ».
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα και το Γραφείο Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με θέμα την ενημέρωση γύρω από το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του σχεδίου είναι να ξεπεραστεί η «τάση αποεπένδυσης» που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, μέσα σ' ένα ευρύτερο περιβάλλον έντονων προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία.
Τα προεπιλεγέντα έργα αφορούν τόσο σε συμπράξεις κράτους - ιδιωτών (ΣΔΙΤ), όσο και έργα που θα εκτελέσουν αποκλειστικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και αφορούν στους τομείς Ενέργειας, υποδομών, τουρισμού, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων.
Σε δήλωσή του, ο Γ. Κατάινεν κάλεσε τους εγχώριους επιχειρηματίες να απευθυνθούν για χρηματοδότηση απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: «Τα γραφεία της ΕΤΕπ εδώ στην Αθήνα επιτελούν σημαντικό έργο προσφέροντας τεχνική υποστήριξη στους φορείς υλοποίησης έργων και στις τοπικές αρχές κατά την εκπόνηση των προτάσεων έργων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ είχε προγραμματισμένη συνάντηση και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους προέδρους των «συστημικών» τραπεζών.