Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΑΓΡΟΤΕΣ:«Ραβασάκια» για επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων στέλνει η κυβέρνηση

Να επιστρέψουν ποσά επιδοτήσεων θα ζητήσει από 95.000 αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκινώντας από όσους έχουν εισπράξει επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου.
Συνολικά, η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει ποσά
ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από το αποκαλούμενο «πακέτο Χατζηγάκη» την περίοδο 2008-2009 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως είναι παράνομες ενισχύσεις και ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει τα συγκεκριμένα ποσά και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε πρόσφατα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.
«Σε πρώτη φάση θα απευθυνθούμε σε 12.000 αγρότες περίπου και θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, εξαιρώντας το ποσό των 5.000 σε όλους, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω επιβαρύνσεις», ανέφερε ο Ευάγγελος Αποστόλου και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε στη διαδικασία των ανακτήσεων και ο δρόμος θα είναι μακρύς». Με βάση τα όσα δήλωσε ο υπουργός, αν ένας αγρότης την επίμαχη περίοδο έλαβε 10.000 ευρώ επιδότηση θα πρέπει να επιτρέψει τα 5.000 ευρώ. 
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς η διαδικασία ανάκτησης αγροτικών ενισχύσεων αφορά 1,3 δισ. ευρώ καθώς πέραν του «πακέτου Χατζηγάκη» είναι και άλλα δύο, το «πακέτο Κοντού» και το «πακέτο Μωραΐτη».