Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Φορολογικό: Παζάρια στο έδαφος του κεφαλαίου



Στο Φορολογικό, το επίδικο ζήτημα αφορά στον προσδιορισμό των περικοπών στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των φόρων και από την πλευρά των νέων συντελεστών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο.
Στο ζήτημα επανήλθε χτες το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω πηγών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά
ότι η στάση του ΔΝΤ σχετικά με το αφορολόγητο «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» και ακόμη ότι οικονομολόγοι, όπως Κέινς, Φρίντμαν, Σμιθ (ολόκληρου δηλαδή του φάσματος της αστικής διαχείρισης) «θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα» (!). Για μια ακόμη φορά, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί τάχα ως «προστάτης των φτωχών» και ότι φορολογεί παραπάνω τους «πλούσιους», πάντα στη βάση των προσωπικών εισοδημάτων, όπως αυτά καταγράφονται και φορολογούνται στις φορολογικές δηλώσεις. «Είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω σχόλια αποκαλύπτουν και το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα δημιουργούν και νέα ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα ανεβάσουν τον αντιλαϊκό πήχη.
Φέρνουν σημαντικές αυξήσεις φόρων σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά
Με βάση όσα εξετάζονται και ήδη έχουν γίνει γνωστά μέσω «διαρροών», η συγκυβέρνηση βλέπει το «αφορολόγητο» (μισθωτών - συνταξιούχων) να κλειδώνει κάπου πάνω από τα 9.000 ευρώ και κάτω από τα 9.550 που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη είναι η αύξηση των συντελεστών από το πρώτο κλιμάκιο, καθώς και οι «αλλαγές» στα επόμενα εισοδηματικά κλιμάκια.
Αυτόματα επέρχονται σημαντικές αυξήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο. Και βέβαια, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για ακόμα δραστικότερες περικοπές στο αφορολόγητο (7.000-8.000 ευρώ) ή και ακόμη χαμηλότερα με «εναλλακτικές» φορολογικές κλίμακες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενα τεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα...
Σύνθετες αντιλαϊκές διεργασίες
«Οι μεταρρυθμίσεις και το Προσφυγικό θα διαχωριστούν αυστηρά μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική θύελλα, για το θέμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όχι χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM)». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι το ΤΧΣ δίνει δάνεια, αλλά για την προσφυγική κρίση είναι ορθότερο να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή «χρήματα τα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται. Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε για μία περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων ή μία πρόσθετη αναστολή της καταβολής τόκων», ενώ ξεκαθάρισε πως «τα δάνεια συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον».
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, απαντά: «Κατηγορηματικά, ναι. Και αυτό είναι που αναμένω, επίσης. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για εμάς να δώσουμε τα χρήματα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για εμάς».
Σε ό,τι αφορά τις «καθυστερήσεις» στην «αξιολόγηση», τονίζει ότι πρόκειται για πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα, όπως είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος: «Οταν κάποιος πρέπει να μειώσει ήδη υποσχεθείσες παροχές, είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Διαψεύδονται προσδοκίες επί των οποίων χτίζονται σχέδια για τη ζωή. Δεν είναι εύκολο. Αλλά και η (ελληνική) κυβέρνηση πρεσβεύει την άποψη ότι το παρόν συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρεοκοπήσει το αργότερο σε μερικά χρόνια, γι' αυτό κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο παράγοντας της Ευρωζώνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung».



Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ