Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ:Ακύρωσε απόφαση του Δήμου Πάτρας που απάλλασσε από τέλη λαϊκά νοικοκυριά!



Για απροκάλυπτη στήριξη στα μεγάλα συμφέροντα κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Δήμος Πάτρας
Τις απαιτήσεις των φορέων των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλοξενοδόχων ικανοποίησε ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και διορισμένος από την κυβέρνηση, ο οποίος ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
της Πάτρας για ένταξη των μεγάλων επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στον υψηλότερο συντελεστή δημοτικών τελών. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακύρωσε και την απόφαση για πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και του Βιολογικού Καθαρισμού.
Σημειώνεται πως ένσταση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που καθόριζε το ύψος των ανταποδοτικών τελών για το τρέχον έτος είχαν καταθέσει το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Νομού Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, η Ενωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών, ο Νίκος Μανιατόπουλος και το «Ολύμπιον Θεραπευτήριο Γενική Κλινική Πατρών ΑΕ».
Η συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνει το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως κομματιού του αστικού κράτους που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι το αστικό κράτος έχει τις δικλίδες ασφαλείας για να μην επιτρέπει να περνούν αποφάσεις που μπορεί να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό το ρόλο έπαιξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που - για να μην ξεχνιόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση έλεγε πως θα καταργήσει - ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας.
Πρακτικά, η απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου σημαίνει πως εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή 2,7% συνολικά 38 μεγάλες επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη και την περίοδο της κρίσης, που ο λαός και οι ανάγκες του τσακίζονται. Υπενθυμίζεται παράλληλα πως το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την ένταξη στον ανώτερο συντελεστή, 4,5%, των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων (τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, πολυκαταστήματα κ.λπ.), που το εμβαδόν τους είναι πάνω από 6.000 μέτρα.
Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πάτρας για το θέμα, «με αυτή την απόφαση, κράτος και κυβέρνηση μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παίρνουν σαφή θέση, στηρίζουν τις ενστάσεις και τα συμφέροντα των φορέων των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, ζητώντας να ενταχθούν στον μειωμένο συντελεστή 2,7%. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν καταργεί τους αντιδραστικούς νόμους, αλλά τους χρησιμοποιεί για να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Επιδιώκει με όλα τα μέσα να αφαιρέσει και την ελάχιστη δυνατότητα της δημοτικής αρχής να ελαφρύνει τους δημότες, των οποίων η καθημερινή ζωή επιβαρύνεται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και του Βιολογικού, από τα δημοτικά τέλη».
Η δημοτική αρχή σημειώνει, τέλος, πως «θα παρέμβει, αξιοποιώντας τις ελάχιστες δυνατότητες που της παρέχουν το θεσμικό πλαίσιο και η αστική νομοθεσία, για να ανατρέψει αυτήν την απόφαση. 
Είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια συνεπή πορεία της και να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα λαϊκά συμφέροντα. Καλεί το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του, να καταδικάσει και να ανατρέψει με την πάλη του την αντιλαϊκή πολιτική κράτους και κυβέρνησης».