Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εγκλωβισμένων (ΦΩΤΟ)

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και βρίσκονται σε συνθήκες εξαθλίωσης και υπό την απειλή των επαναπροωθήσεων και της κράτησης σε «κέντρα προσωρινής κράτησης» σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Ήδη στη Λέσβο μετανάστες από ορισμένες χώρες
της Βόρειας Αφρικής και από το Πακιστάν μόλις φτάνουν στο νησί καταγράφονται, στη συνέχεια συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας από όπου απελαύνονται στην Τουρκία.
Εγκλωβισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται πλέον πάνω από 45.500, με τις ροές να αυξάνονται καθημερινά.
Το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1», μεταφέροντας 507 πρόσφυγες από Λέσβο (326) και Χίο (181). Ο υπερπληθυσμός και οι συνθήκες διαβίωσης προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες. Ετσι, χτες τα ξημερώματα, προκλήθηκε συμπλοκή μεταξύ 20 προσφύγων που φιλοξενούνται στον επιβατηγό σταθμό του ΟΛΠ στην πύλη Ε1 του λιμανιού. Οι τρεις τραυματίες διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα στο Θριάσιο Νοσοκομείο με τη συνοδεία στελεχών του Λιμενικού. Εκεί, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και λίγες ώρες αργότερα πήραν εξιτήριο. Νέες συμπλοκές μεταξύ ομάδων Σύρων και Αφγανών σημειώθηκαν και το απόγευμα της Πέμπτης. 
Εξάλλου, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία διαμαρτύρονταν, περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της Βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία με πλακάτ που έγραφαν «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι».
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης βρίσκονται στη χώρα 45.570 άνθρωποι στοιβαγμένη στην Ειδομένη και στα άλλα άθλια κέντρα φιλοξενίας. Χθες την ίδια ώρα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, οι εγκλωβισμένοι ήταν 43.407.
Στην Αττική βρίσκονται 13.181 άνθρωποι (4.642 στο Ελληνικό, 4.465 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.972 στο Σχιστό, 720 στον Ελαιώνα, 750 στη Μαλακάσα, 632 στο Λαύριο).
Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 1.089 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 296, Τρίκαλα 191, Λάρισα 386, Ριτσώνα 300).
Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 23.369 (Χέρσο Κιλκίς 3.806, Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.513, Διαβατά 2.202, Πολύκαστρο 1.200, Νέα Καρβάλη Καβάλας 728, Ελευθερούπολη Δήμου Παγγαίου 189, Κοζάνη 400, Κόνιτσα 162, Πιερία 190).
Στην Ειδομένη εντός του αυτοσχέδιου καταυλισμού βρίσκονται  10.500 άνθρωποι που για ακόμη μία μέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με απάνθρωπες συνθήκες ζωής.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 7.931, ενώ από χθες μέχρι και το πρωί σήμερα έφτασαν ακόμη 239.
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1», μεταφέροντας 544πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο.
Στη Λέσβο έφτασε το πρωί της Πέμπτης η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί. «Δεν τρέφω ελπίδες ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων», δήλωσε, αναχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο, η ηθοποιός.