Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Στην ηπειρωτική Ελλάδα θα κατευθύνονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

Τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που επισημοποιούν τον εγκλωβισμό χιλιάδων διωγμένων από τις πατρίδες τους στη χώρα μας. Σ' αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται και
η σταδιακή αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά.    
Σ' αυτή την κατεύθυνση, 604 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν στις 10.30 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν άλλα 388 άτομα.
Χθες, επίσης, άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το λιμενικό σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 3.800 άτομα.
Το βράδυ του Σαββάτου αναμένονταν επίσης να αποπλεύσει από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας το καταμαράν «tera jet» μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν είναι γνωστό σε ποιο κέντρο φιλοξενίας θα μεταφερθούν.
Τέλος, στη Μυτιλήνη βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο οποίο έχουν επιβιβαστεί έως τώρα περίπου 700 μετανάστες και πρόσφυγες. Μόλις ολοκληρωθεί η επιβίβαση 2.500 προσφύγων και μεταναστών, το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει με προορισμό το λιμάνι της Καβάλας.