Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ:Προτείνουν τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης

Τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη προτείνουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν και της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, προκειμένου να προωθούνται πιο αποτελεσματικά οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις από όλα τα κράτη - μέλη.
«Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει
πολλά στην οικονομία της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη», επισημαίνουν στο άρθρο τους. Προσθέτουν ότι η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από ένα αποφασιστικό πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση καθώς και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.
«Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης [...] Η στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης», γράφουν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες.