Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να συνεχίζονται, αναζητώντας κοινό τόπο ανάμεσα στα αντιλαϊκά σχέδια και των δύο, ενόψει και της συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, αύριο Τετάρτη, συνεχίζεται η προσπάθεια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολισμού του λαού. Η προσπάθεια αυτή προωθείται με άξονα τον εξωραϊσμό του σχεδίου της κυβέρνησης, αποκρύπτοντας τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα, ξορκίζοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις των δανειστών.
«Οσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα
αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί» υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι η μάχη δίνεται για λογαριασμό των λαϊκών συμφερόντων για τα οποία η κυβερνητική πρόταση συνιστά πανωλεθρία.
Το κυρίαρχο αφήγημα είναι αυτό της «σκληρής διαπραγμάτευσης», πίσω απ' την οποία οφείλει να στοιχηθεί ο λαός υποστηρίζοντάς την. Ενδεικτικά, ο γραμματέας της ΚΕ, Τ. Κορωνάκης, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη «Real News» ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν δύο πράγματα, ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και ότι η διαπάλη είναι αμιγώς πολιτική και όχι οικονομική... Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει για μια συμφωνία μέσα στα όρια της εντολής που έχει λάβει. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν: το βάρος δεν θα επωμιστούν ξανά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα»!
Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, τα όποια αντιλαϊκά μέτρα θα είναι ένα προσωρινό αντίτιμο για «τη διευθέτηση του χρέους και για το αναπτυξιακό σχέδιο», απ' το οποίο τάχα θα ωφεληθεί ο λαός. «Η κυβέρνηση προχωρά σε παραχωρήσεις για να πάρει τον αναγκαίο χρόνο και χώρο ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της» ισχυρίζεται ο Τ. Κορωνάκης.
Υπενθυμίζοντας ως βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας, τη διευθέτηση του χρέους και τη χρηματοδότηση ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αφού επιτίθεται στους θεσμούς ότι «εφαρμόζουν σε βάρος της Ελλάδας ό,τι πιο μακιαβελικό ως μεθόδευση έχει αναδείξει η ιστορία της αποικιοκρατίας», ότι «θέλουν να τσακίσουν κοινωνικά τη χώρα και να εξευτελίσουν την κυβέρνηση», συγκεκριμενοποιεί την κριτική του στο ότι δεν αποδέχονται μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει γενναίο «κούρεμα» του χρέους και παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία της Ελλάδας, μέτρα απ' τα κιτάπια των καπιταλιστών για τη στήριξη της κερδοφορίας τους.
Παραπέρα, επαναφέρει την επιλογή εξόδου απ' το ευρώ αν κριθεί συμφέρουσα ως επιλογή για την αστική τάξη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την Ευρωζώνη», αλλά «η κυβέρνησή μας καλείται να λάβει ... τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα έχουν ιστορικό χαρακτήρα και θα αφορούν την επιβίωση και την προοπτική του ελληνικού λαού και μια πορεία του τόπου χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμονίες».
Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει για το αν θα ψηφίσει τη συμφωνία, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι δεν θα χαθεί η δεδηλωμένη.