Συνεχίζουν την εν ψυχρώ κοροϊδία του λαού τόσο οι δανειστές όσο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις προτάσεις τους, που ενώ εμπεριέχουν αντιλαϊκά μέτρα, επιχειρούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να τα κρύψουν.
Θεσμοί και κυβέρνηση διαγκωνίζονται για τις συντάξεις και τη μείωση τους όταν τόσο η πρόταση Γιούνκερ όσο και η πρόταση Τσίπρα οδηγούν σε μείωση των συντάξεων και των μισθών.
Με δηλώσεις του τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων στην πρόταση των θεσμών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση σε non paper να απαντήσει στον Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Για τις συντάξεις η κυβέρνηση με non paper αναφέρει πως η πρόταση των δανειστών προβλέπει:
«α. "Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019".
β. Αύξηση των εισφορών υγείας "που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα
επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις".
γ. "Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων", εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις».
Όμως και η πρόταση της κυβέρνησης, όπως την δημοσίευσε η «Αυγή», προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές:
«Θα αντικαταστήσουν σταδιακά το επίδομα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για τις συντάξεις από το 2020 αρχής γενομένης από το 2018. Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να συνδέεται με τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και θα μπορεί να επωφεληθεί από την προγραμματισμένη έκθεση Κοινωνικής Πρόνοιας, όταν το επίδομα αλληλεγγύης αντικαθίσταται με ένα κατάλληλο πλαίσιο που παρέχει στοχευμένη υποστήριξη σε συνταξιούχους που το χρειάζονται.
Θα προχωρήσουν σε αύξηση των συνεισφορών της υγείας από τους συνταξιούχους έως 5% κατά μέσον όρο, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητά τους να πληρώσουν. Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τις επικουρικές συντάξεις.
Θα αυξήσουν τις εισφορές υγείας για τις επικουρικές συντάξεις από το 0% στο 5%.
Θα θεσπίσουν την αύξηση του ποσοστού εισφοράς κοινωνικής ασφάλισης στα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%.
Θα προχωρήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς για τις κύριες συντάξεις κατά 3,9% - ΙΚΑ (επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα)».
Ναι στη φοροεπιδρομή!
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τόσο οι δανειστές, όσο και η κυβέρνηση, συμφωνούν και στη διατήρηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ και της “αλληλεγγύης” και στη σημαντική αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα , τους μισθούς και τις συντάξεις.
Συγκεκριμένα το κυβερνητικό non paper αναφέρει πως:
«Ως προς τον ΦΠΑ οι θεσμοί επιμένουν για:
- 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία (υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις)
- 13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό
- Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά»
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης -σύμφωνα με την «Αυγή»- προβλέπει:
«Ως μέρος της δέσμευσής τους για τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ, οι αρχές θα εισαγάγουν νομοθεσία για αλλαγή των παραμέτρων ώστε να διευρύνουν σημαντικά τη φορολογική βάση με βασικό συντελεστή στο 23%. Αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες για την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, θα υπάρξει ένας μειωμένος συντελεστής 13%, όπου θα υπάγεται μια περιορισμένη ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, catering και -για λόγους ανταγωνιστικότητας- τα ξενοδοχεία. Θα υπάρξει επίσης ένας υπερμειωμένος συντελεστής 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία. Ως μέρος των προσπαθειών για την εμπέδωση δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση θα εξαλείψει τις εκπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των νησιών, καθώς και τον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων. Αυτές οι νομοθετικές μεταβολές στα παραμετρικά μέτρα θα αποφέρουν μια ετήσια δημοσιονομική απόδοση του 0,74% του ΑΕΠ και θα υποστηρίζονται με διοικητικά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης και την αυξημένη συμμόρφωση».
Η πρόταση των δανειστών είναι ένα μνημόνιο παλιών και αντιλαϊκών μέτρων, ωστόσο και η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι επίσης ένα μνημόνιο παλιών και νέων μέτρων γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ να τεθεί και η δική της πρόταση στο δημοψήφισμα.