Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Διόγκωση της φοροληστείας της λαϊκής οικογένειας, μέσω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ

Μία προς μία πέφτουν οι μάσκες της πολιτικής που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του σημερινού μνημονίου και της διαφαινόμενης συμφωνίας της με τους «θεσμούς» της τρόικας. «Προ των πυλών» εμφανίζεται και η παραπέρα απογείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του έμμεσου φόρου που φορτώνεται πρώτα και κύρια στη μάζα της λαϊκής κατανάλωσης και που ταυτόχρονα αποτελεί μέτρο άμεσης εισπρακτικής απόδοσης για το κρατικό ταμείο.
Την ίδια ώρα, επιχειρούν να σηκώσουν κουρνιαχτό, τη μια μέρα με ισχυρισμούς για τάχα χαμηλότερους συντελεστές στις αγορές που διεκπεραιώνονται μέσω
τραπεζικών καρτών και την επόμενη με τα διάφορα σενάρια, γύρω από την γκάμα των εμπορευμάτων που θα ενταχτούν στον ένα ή στον άλλο συντελεστή. Σε κάθε περίπτωση, κριτήριο και της σημερινής συγκυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων του κεφαλαίου, στους οποίους εντάσσεται και η απογείωση των αντιλαϊκών φόρων μέσω του ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το οποιοδήποτε «εναλλακτικό» σενάριο, η όποια υπό εξέταση «εξαίρεση» από το νέο καθεστώς (όπως για το ψωμί και το γάλα), συνεπάγεται την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση άλλων εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, όπως στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, σε κατηγορίες τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων, που αφορούν στις καθημερινές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
***
Η όποια εξέλιξη σημαίνει τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13% (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς), τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γκάμα των εμπορευμάτων, μέχρι το 2010, ήταν στο 9%. Στα πλαίσια των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις, έφτασε στο 13%, παίρνοντας αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται όχι μόνο να παγιώσει αυτήν την αύξηση, αλλά να συμβάλει με άλλο τόσο ή και ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το συντελεστή ακόμα και στο εύρος του 18%.
Σε αυτό το φόντο, τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατανάλωση διπλασιάζονται. Ετσι, για παράδειγμα, οι φόροι στην κατανάλωση μιας λαϊκής οικογένειας για αγορές ύψους 1.000 ευρώ, από 90 ευρώ που ήταν το 2010, αναμένεται να φτάσουν στα 180 ευρώ. Η πρόσθετη επιβάρυνση 50% οφείλεται τόσο στις προηγούμενες, όσο και στη σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για ποσά που αφαιρούνται από το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, σε συνδυασμό και με τα άλλα χαράτσια, καθώς επίσης και τις διαδοχικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων.
***
Αντίστοιχες ανατιμήσεις θα προκύψουν και για τα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και στην περίπτωση που προβλεφθεί για τους κατοίκους τους κάποιος χαμηλότερος συντελεστής σε σχέση με τις άλλες περιοχές. Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος «ενιαίος συντελεστής» και η κατάργηση των «εξαιρέσεων» ήταν μόνιμα στην ατζέντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδιαίτερα της πλευράς του ΔΝΤ, ως μέτρο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους. Οι μαζικές ανατιμήσεις του ΦΠΑ θα επιβαρύνουν συνολικά τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ η αύξησή του στα φάρμακα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να συμπληρώσει την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μάζα του ΦΠΑ που εισπράχτηκε από τα λαϊκά στρώματα για το έτος 2014 έφτασε στα 13,6 δισ. ευρώ, ποσό που η σημερινή συγκυβέρνηση σχεδιάζει να διογκώσει ακόμη περισσότερο από φέτος, προκειμένου να ισχύει και για τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα. 
Πέρα από τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα και στα Εργασιακά, οι «θεσμοί» της τρόικας επικεντρώνουν στους στόχους για τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα και όχι σε «έκτακτα» της μιας χρήσης, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που η συγκυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα έχει από τις λίστες της επίσημης φοροδιαφυγής του κεφαλαίου.
Οι νέοι αντιλαϊκοί στόχοι (έσοδα, δαπάνες, πλεονάσματα κ.ά.) θα αποτυπωθούν και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2019, που θα κατατεθεί προσεχώς στην Κομισιόν. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αντιλαϊκά μέτρα της «μνημονιακής περιόδου», που θα εξακολουθούν να συνθέτουν την πραγματικότητα της «επόμενης μέρας».