Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η 13η σύνταξη να μετατεθεί το 2016 άφησε o Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Μία μία ακυρώνει ή μεταθέτει σε βάθος χρόνου τις προεκλογικές υποσχέσεις-ψίχουλα ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί και η 13η σύνταξη για το 2016 όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Τάσος Κορωνάκης.
Μιλώντας στο MEGA αρχικά απαντώντας σε σχολιασμούς άλλων καλεσμένων στο πάνελ ότι η 13η σύνταξη έχει πάει ταξίδι ανέφερε «το 2016 έχει πάει» ανοίγοντας αυτόματα θέμα.
Στη συνέχεια κλήθηκε να εξηγήσει τι θα γίνει με την 13η σύνταξη και ανέφερε πως το πότε και αν θα δοθεί
σχετίζεται με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την επίτευξη τους. Είπε χαρακτηριστικά «η κουβέντα περιλαμβάνει μέσα και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και τρώει χρόνο, αυτό αφαιρεί δυνατότητες από την χώρα» και πως «αν καταφέρουμε να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, έχουμε στόχο να υπερβούμε το όριο του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό θα μπορέσει να δώσει χρήματα και για τη 13η σύνταξη και για την ακύρωση του ΕΝΦΙΑ... υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να δούμε πού θα κλείσει αυτό για να μιλήσουμε μετά για τον ΕΝΦΙΑ και τη 13η σύνταξη».
Με την τοποθέτηση του ο Τάσος Κορωνάκης συνέδεσε όχι μόνο τη χρονική στιγμή αλλά και την καταβολή αυτή καθεαυτή αφενός με την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας αφετέρου με την επίτευξη χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος. Συνεπώς δεν αποκλείεται να μην δοθεί ούτε το 2016 η 13 σύνταξη που στην ουσία αν δοθεί δεν θα είναι νομοθετική επαναφορά για πάντα της 13ης σύνταξης αλλά ένα εφάπαξ ποσό για συνταξιούχους έως 700 ευρώ αν δεν αλλάξει κι αυτή η προϋπόθεση. Άρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζητούν από τους συνταξιούχους να στηρίξουν μια συμφωνία αντιλαϊκών μέτρων και να ματώσουν μαζί με τον υπόλοιπο λαό για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για μια χούφτα ψίχουλα!
Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς η ίδια με την λογική της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που το Πάσχα πριν τις ευρωεκλογές του 2014 μοίρασε 500 ευρώ εφάπαξ σε εξαθλιωμένους από το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα.