Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Δηλητήριο σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ

Τη Δευτέρα 30/3 συνεδρίασε η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για να επικυρώσει τη θέση του εκπροσώπου της στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ζητούσε η κυβέρνηση. Στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, μόνη «παραφωνία» ήταν ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ, που
μετέφερε την αντίθεση του αντιμονοπωλιακού κινήματος των ΕΒΕ στην απόφαση του ΟΑΕΔ να καταθέσει τον οβολό των εργαζομένων και των ανέργων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Πολύ περισσότερο, που η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων δεν δικαιούνται ούτε το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ, το οποίο παραμένει καθηλωμένο στα 360 ευρώ και ενώ τα χρήματα από τα ταμειακά διαθέσιμα - περίπου 120 εκ. ευρώ - θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μέτρα ανακούφισης, αντί να βουλώνουν τη «μαύρη τρύπα» του κρατικού χρέους, για το οποίο καμιά ευθύνη δεν έχουν εργαζόμενοι και άνεργοι.
***
Η στάση όλων των άλλων δυνάμεων, που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν ενιαία υπέρ της μεταφοράς των διαθέσιμων του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ενιαία όμως ήταν και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν στη συνεδρίαση, για να δικαιολογήσουν τη στάση τους και να επιτεθούν «μονομπλόκ» στον εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΒΕ. Και τι δεν είπαν! Οτι η μεταφορά των διαθέσιμων είναι «πατριωτικό καθήκον» και πως τώρα «η πατρίδα κινδυνεύει». Οτι «είμαστε όλοι Ελληνες, υπάρχει εθνική συναίνεση απ' όλους, εκτός από τους θιασώτες της δραχμής». Ζήτησαν ακόμη προκλητικά «να βγάλουν τις μάσκες οι δήθεν επαναστάτες και να δείξουν πραγματικά το πρόσωπό τους, που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα». Το παραλήρημά τους είναι επικίνδυνο και στάζει δηλητήριο στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, συνολικά στα λαϊκά στρώματα. Θυμίζουμε ότι τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποίησε και η διοίκηση του ΟΑΕΔ για να νομιμοποιήσει την απόφασή της.
***
Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα λόγια τους, «πατριωτισμός» είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, η συνέπεια στην αποπληρωμή των οφειλών που έχει το κράτος προς τους εγχώριους και διεθνείς δανειστές. Και επειδή λεφτά στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχουν, η χώρα κινδυνεύει να φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις, με τον κίνδυνο να προκύψει «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή επίσημη χρεοκοπία. Απ' αυτή τη σκοπιά λένε πως η χώρα είναι σε κίνδυνο και πως πατριωτική στάση είναι να βοηθηθεί το κράτος να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Επεκτείνοντας αυτή τη λογική, «πατριωτισμός» είναι η αποδοχή κάθε μέτρου που, στο όνομα του «να μη χρεοκοπήσει η χώρα», γίνονται αποδεκτές όλες οι αντιλαϊκές ανατροπές που έγιναν με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των μονοπωλίων.
***
Με αυτήν τη λογική, ο αυτοαπασχολούμενος και μικρός ΕΒΕ δεν πρέπει να βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι φορολογείται από το πρώτο ευρώ με φόρο 26%, ότι πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης, ότι απελευθερώνονται οι αγορές σε βάρος του και προς όφελος των μονοπωλίων, ότι δεν μπορεί να πληρώνει το ασφαλιστικό του Ταμείο, κινδυνεύοντας να μην έχει υπηρεσίες Υγείας και να μην πάρει σύνταξη ή να του κάνουν κατασχέσεις. Σε τελική ανάλυση, «πατριωτισμός» γι' αυτές τις δυνάμεις είναι το «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», αφού προκειμένου να σωθεί τάχα η χώρα, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ πρέπει να δεχτούν μέτρα και «θυσίες» που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια και τον αφανισμό. Τώρα, οι ίδιες δυνάμεις συμφωνούν με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων για να εξυπηρετηθεί η αποπληρωμή των δανείων. Μ' αυτόν τον τρόπο, νομιμοποιούν το χρέος στη συνείδηση των ΕΒΕ, που δεν έχουν καμιά ευθύνη γι' αυτό. Αντίθετα, το χρέος σωρεύτηκε στις πλάτες τους, για να ενισχύονται τα μονοπώλια με κρατικό χρήμα και προνόμια.
***
Θυμίζουμε ότι με τα ίδια επιχειρήματα περί «πατριωτισμού» είχαν «κουρευτεί» και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, με το περίφημο PSI. Τότε, όπως και τώρα, η κυβέρνηση εγγυόταν ότι οι απώλειες θα αποκατασταθούν, πράγμα που δεν έγινε. Αντίθετα, τα άδεια ταμεία έγιναν το άλλοθι για παραπέρα ανατροπές στην Ασφάλιση και τις συντάξεις. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, αν τα ταμειακά διαθέσιμα «εξαϋλωθούν» για να εξυπηρετηθεί το κρατικό χρέος. Κανένας εργαζόμενος, κανένας αυτοαπασχολούμενος και μικρός ΕΒΕ δεν πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Οι σημαίες της δικής τους πάλης δεν μπορεί να είναι ίδιες με εκείνες των ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, που θέλουν να σκαρφαλώσουν στην πλάτη τους για να βγουν με τις μικρότερες απώλειες από την κρίση. Ο δρόμος της λαϊκής συμμαχίας, της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης είναι αυτός που απαντάει στα πραγματικά τους συμφέροντα. Ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών γράφει στην προμετωπίδα του: «Την κρίση να πληρώσουν η πλουτοκρατία και το κράτος της».
Ριζοσπάστης 1/4/2015