Δεν είναι σε θέση η ιταλική κυβέρνηση να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από το σημερινό ναυάγιο, ανοικτά της Λαμπεντούζα, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 μετανάστες.
Όπως δήλωσε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές
της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε να συγκληθεί εντός της εβδομάδας έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση «RAI», οι διασωθέντες από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους είναι συνολικά 49. Οι διασωθέντες και 20 σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας. Ωστόσο η ιταλική ακτοφυλακή συνεχίζει να αναφέρει, σε επίσημο ανακοινωθέν της, πως κατέστη δυνατό να διασωθούν 28 μετανάστες.
Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του, μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην επιχείρηση διάσωσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν συνολικά 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας.
Η ΕΕ
Κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ θα συγκληθεί το επόμενο διάστημα για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο πολύνεκρο ναυάγιο, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Δηλαδή, «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλοίψω λάδι». «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», αναφέρει υποκριτικά η Ένωση, η ιμπεριαλιστική πολιτική της οποίας δημιουργεί τα θύματα που θαλασσοπνίγονται, διωγμένα από τις χώρες τους, λόγω των πολέμων και της φτώχειας.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε ότι το ζήτημα αυτό θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
Την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πρέπει «να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων», «να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις» στην περιοχή και «να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Canal+».
Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο», διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο.
Το τραγικό συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά το ναυάγιο με 500 μετανάστες στη Μεσόγειο κι ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές.