Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εργαζόμενοι στο εμπόριο:Προετοιμάζουν την απεργία της Κυριακής 5 Απρίλη


Η αφίσα με το κάλεσμα στη συγκέντρωση και τα αιτήματα των απεργώνΜαζί με τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ απαιτούν τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας


Δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, έχοντας στο πλευρό τους τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, προετοιμάζουν την απεργία στις 5 Απρίλη.
Η ερχόμενη Κυριακή είναι μία από τις επτά για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο νόμος διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση και οι εμποροϋπάλληλοι απαντούν με το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. «Η Κυριακή ανήκει σε εμάς και τις οικογένειές μας», διαμηνύουν τα σωματεία και με την απεργία ξεκαθαρίζουν πως δε θα τη θυσιάσουν για την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις
12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνικαρέας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι στον πεζόδρομο Αριστοτέλους και Τσιμισκή. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Παπαστράτου. Στα Χανιά στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Στη Σάμο, στις 9 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην Κέρκυρα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργάκη.
Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά,Λάρισας, τα κλαδικά Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήναςκαι Θεσσαλονίκης, τα επιχειρησιακά Σωματεία «Lidl» Ν. Αττικής, «Praktiker», «Αφοί Κωνσταντακάτου», «Αρβανιτίδη», «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», ταΣωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Λαυρίου, Ζακύνθου, Χαλκίδας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Ναυπλίου, Λιβαδειάς, Αχαΐας, Καλαμάτας, Αμαλιάδας, Λευκάδας, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Βέροιας - Νάουσας, Πρέβεζας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Ξάνθης, Κοζάνης, Κατερίνης, Σάμου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Χίου, Κορίνθου, Τρίπολης, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας.
Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων βρίσκονται σωματεία και ενώσεις ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και καλούν τους αυτοαπασχολούμενους στην κινητοποίηση της Κυριακής. Στη συγκέντρωση της Αθήνας καλούν με κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το Σωματείο Κουρέων - Κομμωτών Αθηνών και πέριξ «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», η Ενωση Καθαριστηρίων Αθηνών Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, ο Σύνδεσμος Εμποροραπτών - Ραπτών και Επιδιορθωτών Αθήνας, οι Ενώσεις ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Ν. Ηρακλείου, Καισαριανής, Περιστερίου, Καλλιθέας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Λιοσίων, Γαλατσίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, το Σωματείο Βιβλιοπωλών (ΣΒΑΠ), ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πετρούπολης, ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, η Ενωση Μικροκαταστηματαρχών Υποδηματοποιών Αθηνών και προαστίων.
Στη Λάρισα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού έχει κηρύξει απεργία μαζί με 14 κλαδικά και 3 επιχειρησιακά σωματεία. Για την προετοιμασία της απεργίας οργάνωσε χτες, Τρίτη, συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας. Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε συνέλευση την Παρασκευή 3 Απρίλη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Τη σύγκληση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με σκοπό την κήρυξη απεργίας την Κυριακή 5 Απρίλη, έχουν ζητήσει οι εκλεγμένοι με το συνδυασμό «Ταξική Ενότητα», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.
Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, για το θέμα της κυριακάτικης αργίας. Ο αντιπεριφερειάρχης υπερασπίστηκε την απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων 12 Κυριακές το χρόνο επικαλούμενος δήθεν την ανάγκη τόνωσης της αγοράς. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Καταγγελία για παρεμπόδιση
Την «απαγόρευση» της προγραμματισμένης για χτες περιοδείας συνδικαλιστών στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.
Η περιοδεία είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της καθημερινής δραστηριότητας των σωματείων για την προετοιμασία της απεργίας στις 5 Απρίλη, ενώ η εταιρεία είχε έγκαιρα ενημερωθεί γραπτώς και είχε αποδεχτεί τη μέρα και την ώρα. Παρ' όλα αυτά, η Πανελλαδική Γραμματεία καταγγέλλει ότι «όταν οι συνδικαλιστές έφτασαν στο χώρο, με εντολή "άνωθεν" η ασφάλεια του κτιρίου δεν τους επέτρεψε να πάνε στις εγκαταστάσεις και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, με δικαιολογίες ότι δεν ενημερώθηκαν, δεν γνώριζαν, ουσιαστικά η εργοδοσία απαγόρευσε την παρουσία των συνδικαλιστών και τη δράση των σωματείων».