Με απεργία την Κυριακή 2 Νοέμβρη αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στο άνοιγμα των καταστημάτων. Η ερχόμενη Κυριακή είναι η πρώτη της «ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου», κατά την οποία ο νόμος 4177/2013 έδωσε τη δυνατότητα λειτουργίας όλων των καταστημάτων. Την απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε
προσυγκέντρωση στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) στις 8.30 π.μ. και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας. Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο Αριστοτέλους - Τσιμισκή, στις 12 το μεσημέρι.
Τα σωματεία διεκδικούν μεταξύ άλλων: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5θήμερο. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, υποχρεωτικά εκτελεστέας, με κατώτερο μισθό 920 ευρώ. Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εργαζομένων. Όχι στη μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει:
«Με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, οι υπερασπιστές του μέτρου, δηλαδή κυβέρνηση, μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, παρατρεχάμενοί τους, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ρίχνουν διάφορα ιδεολογήματα στην αρένα της αντιπαράθεσης με τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που είμαστε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι "η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, θα εξυπηρετούνται εκατομμύρια τουρίστες που περνούν από την Αθήνα, θα αυξηθεί ο τζίρος, θα εφαρμόσουμε το μοντέλο των ευρωπαϊκών χωρών που είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές", έχουν καταρριφθεί στην πράξη.
- Η κατάργηση της Κυριακής αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.
- Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.
- Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του εργαζόμενου σε "απασχολήσιμο", δηλαδή την "απελευθέρωση" της εργασιακής σχέσης.
- Δε τόνωσε την "αγοραστική δύναμη", δεν εξυπηρέτησε τους "καταναλωτές" που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας.
- Η κατάργηση της Κυριακής αργίας έστρωσε το δρόμο και για τις "Λευκές νύχτες" που υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα.
- Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.
Οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣΤΕ, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεοτέρας απόφασης.
Αυτό και μόνο αποδεικνύει περίτρανα ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο.
Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους.
Ό,τι αντεργατικό μέτρο εφαρμόζεται στο Εμπόριο, σε σύντομο χρονικό διάστημα εφαρμόζεται στο σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους.
Σήμερα που οι εμποροϋπάλληλοι απεργούν πανελλαδικά με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, χρειαζόμαστε την έμπρακτη ταξική σας αλληλεγγύη από όλους εσάς που είτε είστε εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, είτε άνεργοι, πληρώνετε τις συνέπειες μιας βάρβαρης αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που μας αφορά όλους».