Με κεντρικό αίτημα «κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του, να μην στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος», το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προχωρά σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη 28 Αυγούστου.Στην Αθήνα συγκέντρωση διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ενώ θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και σε άλλες πόλεις.
Το ΜΑΣ καλεί παράλληλα τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να οργανώσουν άμεσα την πάλη ώστε να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που θέλει και παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του. Να προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις με τους φοιτητές και σπουδαστές που απειλούνται με διαγραφή. Να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Πρυτάνεις, Προέδρους, Κοσμήτορες, Προϊσταμένους με αίτημα όλοι οι φοιτητές που το θέλουν να πάρουν μέρος στην εξεταστική.
Αποφάσεις συλλόγων για την κινητοποίηση στην Αθήνα
Μετά από πρόταση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Νοσηλευτικής, του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή, του Γεωλογικού, του Βιολογικού, της Φιλοσοφικής, της Ιατρικής και του Οικονομικού της Νομικής, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, του Συλλόγου Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και των Χημικών Μηχανικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών από το ΤΕΙ Αθήνας, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 28/8 στις 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας.
Σε άλλες πόλεις
Στη Θεσσαλονίκη αυτή την ώρα γίνεται παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ύστερα από κάλεσμα του ΜΑΣ.
Η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 10:00 το πρωί στη διοίκηση του ΤΕΙ της πόλης.
Οι κινήσεις του υπουργείου Παιδείας
Οπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Παιδείας, οι λεγόμενο «λιμνάζοντες» φοιτητές (εισήχθησαν πριν το 2003 και δεν έχουν πάρει πτυχίο) στα Πανεπιστήμια είναι139.175, από τους οποίους θα διαγραφούν 129.008 και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δύο εξεταστικές περιόδους οι υπόλοιποι 10.167. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την ΑΣΚΤ, το Ιόνιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα οποία αναμένονται.
Στα ΤΕΙ υπάρχουν 39.283 «λιμνάζοντες φοιτητές», θα διαγραφούν 23.811 και οι υπόλοιποι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές. Στους παραπάνω δεν υπολογίζονται οι φοιτητές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, καθώς ακόμα δεν έχουν σταλεί τα στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι από τους παραπάνω φοιτητές συμμετείχαν στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012 - 13, 2013 - 14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτέμβρη και του Φλεβάρη. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.
Οι επικείμενες διαγραφές είναι μόνο η αρχή. Κατ' εφαρμογή του νόμου 4009/2011, διαγράφονται φέτος όσοι δεν έχουν πάρει πτυχίο και είχαν εγγραφεί σε σχολές τετραετούς φοίτησης προ του 2003, σε σχολές πενταετούς φοίτησης προ του 2001 και σε σχολές εξαετούς φοίτησης προ του 1999.
Στο τέλος της επόμενης χρονιάς (2014 - 2015) προβλέπεται να διαγραφούν όσοι από την ακαδημαϊκή χρονιά 2011 - 2012 φοιτούν σε τετραετείς σχολές και τότε θα βρίσκονται στο 9ο έτος και πάνω, σε πενταετείς σχολές και θα βρίσκονται στο 10ο έτος και πάνω.
Κατά την πλήρη εφαρμογή του νόμου, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, οι φοιτητές θα χάνουν «αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών».