Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Έντονες αντιδράσεις για το νέο χαράτσι 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ

Οργή και έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο χαράτσι των 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους ανασφάλιστους.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει την υποχρέωση του κράτους για παροχή σε όλους υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ασφαλισμένους που έχουν ήδη πληρώσει για τις υπηρεσίες αυτές, μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία τους.
ΠΑΜΕ: Πρωτοβουλίες για να μην περάσει το αντιλαικό μέτρο
Σε σχόλιό του για το χαράτσι των 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Άλλο ένα χαράτσι καλείται να πληρώσει ο λαός στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ. Πρόκειται για άθλια απόφαση του υπουργού υγείας και της κυβέρνησης που γίνεται στο όνομα των ανασφάλιστων.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι είναι θύματα της ίδιας πολιτικής, των συνεχόμενων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Η φοροληστεία, η ακρίβεια και τα χαράτσια δεν αφήνουν κανέναν έξω.
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Η κυβέρνηση θέλει και με αυτό το νέο χαράτσι να μεταφέρει τα βάρη στη τσέπη του εργαζόμενου λαού, των λαϊκών στρωμάτων. Για άλλη μια φορά κερδισμένοι βγαίνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στο χώρο της υγείας.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να μην αποδεχτούν και αυτή τη ληστεία, το εμπόδιο για να έχουν πρόσβαση στην υγεία και στα φάρμακα. Καλεί τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς των γυναικών, της νεολαίας, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης για να μην περάσει το αντιλαϊκό αυτό μέτρο».
ΚΚΕ: Τα χαράτσια στην υγεία δεν αποτελούν «αλληλεγγύη» για τους ανασφάλιστους,
Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ τονίζει ότι «η επιβολή του χαρατσιού των 5ευρώ για την επίσκεψη στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ αναδεικνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία, αλλά και συνολικά δεν έχουν τελειωμό. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι το 5ευρω θα καλύπτει την εξέταση των ανασφάλιστων, επιβεβαιώνουν κυνικά ότι στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να ανακουφισθούν τάχα οι πάμφτωχοι. Τα χαράτσια στην υγεία δεν αποτελούν "αλληλεγγύη" για τους ανασφάλιστους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να στηριχτούν με επιπλέον χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι’ αυτό και ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί αυτόν τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι’ αυτό η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα».
 
«Ενστάσεις» από το ΠΑΣΟΚ για να αποφύγει το πολιτικό κόστος
Οι λαϊκές αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος προκαλούν αναταράξεις στην συγκυβέρνηση.
Προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες του σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το χαράτσι έχει νομοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του. Ωστόσο όμως συμφωνεί με την επιβολή του χαρατσιού, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας για την κατάργηση των χαρατσιών. Πρόσθεσε επίσης ότι στα δημόσια νοσοκομεία το χαράτσι των 5 ευρώ εισπράττεται κατά 50%, ένδειξη ότι οι υγειονομικοί δεν έχουν καμιά διάθεση να γίνουν φοροεισπράκτορες.
Η παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη έγινε μετά τις «ενστάσεις» του ΠΑΣΟΚ που σε ανακοίνωσή  του επί της ουσίας δεν τάσσεται κατά του χαρατσιού γενικά, αλλά ζητά να μην εφαρμοσθεί σε όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων.
Σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στο γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι». Στο όνομα όλων αυτών ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επιβολή του χαρατσιού των 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ.