Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Kατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, που στρώνει το έδαφος για να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Την Παρασκευή θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και το Σάββατο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με κυβερνητικούς βουλευτές για να διασφαλίσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Προς το παρόν, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περιορίζονται στη γνωστή «μουρμούρα», ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες.
Η κυβέρνηση επιστρατεύει προκλητικά επιχειρήματα για να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών. Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο «Mega» έκανε λόγο για δίκαιη και ισορροπημένη ρύθμιση που κατατέθηκε με την «ανοχή» της τρόικας. Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει αναμονές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμένων αλλαγών. 
Επίσης δικαιολόγησε με κυνικό τρόπο την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ποσό ελάχιστης δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες. Όπως είπε, «υπάρχουν και εκείνοι που μένουν στο νοίκι, με ενοίκιο υψηλότερο πολύ συχνά από αυτό το ποσό της δόσης που συζητάμε, και αν δεν το πληρώσουν, θα τους γίνει έξωση. Γι' αυτούς δεν υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο».
Οι βασικές διατάξεις της ρύθμισης
Η νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2014 και προβλέπει τη σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Για αυτό το μεταβατικό διάστημα καθορίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ επιβάλλεται και η υποχρέωση καταβολής «ελάχιστης» μηνιαίας δόσης. Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού είναι το γεγονός ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις της «προστασίας» είναι οι ίδιοι ή και χειρότεροι ακόμη και από τους διακανονισμούς που ήδη «προσφέρουν» οι τράπεζες.
Τα κριτήρια που λειτουργούν σωρευτικά είναι τα εξής:
  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Σήμερα το όριο είναι 300.000 ευρώ για τους άγαμους, 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και 450.000 ευρώ για 4μελείς οικογένειες.
  • Προστασία από πλειστηριασμούς θα έχουν οι δανειολήπτες με καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς φόρους και κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία) μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι φέτος δεν υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο. 
  • Η συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία του δανειολήπτη πρέπει να είναι μέχρι 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, οι καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπεται προσαύξηση 10% για οικογένειες με 3 και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, για άτομα με αναπηρία πάνω από 67%. Μέχρι και φέτος δεν υπήρχε περιουσιακό κριτήριο. 
  • Κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλουν ελάχιστη μηνιαία δόση ίση με το 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ και 20% για το επιπλέον εισόδημα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, η ελάχιστη καταβολή θα υπολογίζεται τουλάχιστον στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για την προστασία δεύτερης εξοχικής κατοικίας, επαγγελματικής στέγης κ.ά., γεγονός που σημαίνει ότι καταργείται πλήρως η όποια προστασία από το 2014. 
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα ισχύσει για ένα χρόνο και από το 2015 θα καταργηθεί κάθε είδους προστασία. Τα επόμενα βήματα θα είναι να τεθούν κριτήρια όπως τα επίσημα όρια της φτώχειας και ο βαθμός «συνεργασίας» του δανειολήπτη.