Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ:Κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη ενάντια στην φιέστα της «Black Friday»

Με κεντρικό σύνθημα «Τα δικαιώματά μας δεν τα βγάζουμε στο “σφυρί”», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί κινητοποίηση την Παρασκευή 24 Νοέμβρη στις 12 μ.μ στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), ενάντια στη φιέστα της «Black Friday» που οργανώνουν για ακόμη μια χρονιά οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου την Παρασκευή 24 Νοέμβρη.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«"Black Friday" οργανώνουν για ακόμα μια χρονιά οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν 11ωρα και 12ωρα, να αλλάξουν τα ρεπό τους και να εργαστούν κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης. Μια κατάσταση βέβαια που δεν διαφέρει από την καθημερινότητα που ζουν μέσα στα καταστήματα χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο.
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες αυτές τις μέρες στο Σύλλογο Εμποροϋπάλληλων Αθήνας από συναδέλφους για τις απαιτήσεις των εργοδοτών μπροστά στη φιέστα της "Black Friday" και της προετοιμασίας για το εορταστικό ωράριο.
Πιο συγκεκριμένα η εργοδοσία των "Public", "Κωτσόβολος", "Media Markt" έχουν τροποποιήσει όλα τα προγράμματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους παραπάνω ώρες εργασίας, όχι μόνο την Παρασκευή 24 Νοέμβρη άλλα και τις μέρες πριν και μετά από αυτή την ημερομηνία. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουμε και για επιχειρήσεις μέσα σε εμπορικά κέντρα τύπου Mall, Attika, McArthurGlen και στην Ερμού.
Ήδη έχει προηγηθεί η περίοδος από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που σε πολλές περιοχές τα καταστήματα άνοιξαν 32 Κυριακές, βάσει του ν. 4472/2017 που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 17, 24, 31 Δεκέμβρη.
Μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, όπως ο "Σκλαβενίτης", "My Market", χρωστάνε δεκάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης στους εργαζόμένους τους, ενώ πλέον έχει καταντήσει ανέκδοτο ότι κάποια στιγμή αυτές τις ώρες θα τις πάρουν σε ρεπό. Διευθετούν το ωράριο των εργαζομένων κατά το πώς τους βολεύει και εξυπηρετεί τα κέρδη τους.
Ασταμάτητη δουλειά όλες τις μέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις Κυριακές. Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου, έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, σμπαραλιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, χτυπούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καταστρατηγούν ακόμα και τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που εφαρμόζονται στον κλάδο. Το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει από όλες τις κυβερνήσεις νυν και πρώην, τους έχει λύσει τα χέρια για να επιβάλλουν ό,τι όρους εργασίας θέλουν. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την απουσία κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είναι σε ετοιμότητα, πραγματοποιεί παρεμβάσεις στην εργοδοσία απαιτώντας να σταματήσει τώρα η επίθεση στα δικαιώματά μας.
Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα με την οργάνωσή μας στο κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλούμε κάθε συνάδελφο που αισθάνεται μόνος του, απροστάτευτος να απευθυνθεί στο σωματείο.
Κανένας μόνος του - Όλοι μια γροθιά!
Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του σωματείου μας την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, 12.00 μ.μ. στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) απαιτώντας:
  • Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
  • Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 12ωρο των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους.
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
  • Να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.
  • Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, όσο είμαστε ανοργάνωτοι και μακριά από τα σωματεία μας, τόσο η επίθεση θα εντείνεται, τόσο θα χάνουμε δικαιώματα.
Οργανώνουμε και μαζί με το σωματείο μας διεκδικούμε:
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».