Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Στο Euro Working Group μεταφέρονται οι αντιλαϊκές διεργασίες για την οριστικοποίηση των μέτρων

Αποτίμηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την οριστικοποίηση της λίστας με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα γίνει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στο Euro Working Group.
Τα παζάρια με τα κλιμάκια των «θεσμών» συνεχίζονται, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μέτρων μέχρι το Eurogroup της 24ης Απρίλη και να «ξεκλειδώσει» η παροχή χρηματοδότησης προς το αστικό κράτος.
Οι συζητήσεις έχουν ως βάση τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα έως
3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω και από το μνημονιακό στόχο του 3%, ενώ ο κατάλογος συνεχώς «εμπλουτίζεται» με επιπλέον μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πληρωθεί κανονικά η δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απρίλη και οι άλλες δανειακές υποχρεώσεις, όπως η ανανέωση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
O εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, καθώς και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση. Πρόσθεσε πως υπήρξαν επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών το Σαββατοκύριακο, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του «Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης», το οποίο αποτελεί δημιούργημα του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή και γνωστού «γύπα» των χρηματαγορών, Τζορτζ Σόρος. Ο Γ. Βαρουφάκης θα μιλήσει σε πάνελ με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της Ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστικός οργανισμός έχει αναλάβει την παροχή «τεχνογνωσίας» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.