Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Deutsche Bank:Ετοιμάζεται για μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις στην ιστορία της

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Deutsche Bank, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, που αντιμετωπίζει ένα (ακόμα) «κύμα» αρνητικής δημοσιότητας με αφορμή το πρόστιμο των 2,5 δισ. δολαρίων που της επέβαλαν οι εποπτικές αρχές ΗΠΑ και Βρετανίας, για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor την περίοδο 2005-2010. Κι αυτό, τη στιγμή που ετοιμάζεται για μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις στην ιστορία της, που θα μπορούσε να σημάνει τη δραστική συρρίκνωση του κλάδου λιανικής τραπεζικής και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας...
Ανεπιθύμητες πρωτιές
Η Deutsche Bank έγινε την Πέμπτη η έβδομη ευρωπαϊκή τράπεζα που εισέπραξε «καμπάνα» για το Liborgate, μετά
τις βρετανικές Barclays, RBS και Lloyds, την ελβετική UBS, την ολλανδική Rabobank και τη γαλλική Societe Generale.
Σε κρίσιμo σταυροδρόμι βρίσκεται η Deutsche Bank
Κατέγραψε όμως δύο ανεπιθύμητες πρωτιές: Πήρε από την UBS την πρωτοκαθεδρία για το μεγαλύτερο πρόστιμο και από τις εποπτικές αρχές ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού τον τίτλο της τράπεζας με την πιο παραβατική συμπεριφορά. Η βρετανική Financial Services Authority, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι η γερμανική τράπεζα όχι μόνο χειραγωγούσε τα διατραπεζικά επιτόκια για αποκόμιση κερδών (ή περιορισμό απωλειών) επί σειρά ετών, αλλά το έπραττε και σε μαζική κλίμακα, αφού τουλάχιστον 29 διαπραγματευτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη και Τόκιο συμμετείχαν στο κύκλωμα.
Σαν να μην έφταναν αυτά, όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε (το 2010) και ξεκίνησε η πολυετής έρευνα, η Deutsche όχι μόνο δεν συνεργάστηκε με τις αρχές, αλλά και τις παραπλάνησε, υποστηρίζοντας π.χ. ότι είχε ελέγξει τα συστήματά της (ενώ δεν το είχε πράξει), ή αποκρύβοντας κρίσιμα έγγραφα. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φέρνουν σίγουρα σε δύσκολη θέση τη διοίκηση της τράπεζας: «Μπορώ να έχω ένα χαμηλό fixing του εξαμήνου διατραπεζικού επιτοκίου, παλιόφιλε;» ρωτά ένας trader τον συνάδελφό του από την Deutsche, που έδινε τις σχετικές τιμές στο σύστημα. «Ευχαρίστως, κανένα πρόβλημα» ήταν η άμεση απάντηση. «Μπορώ να έχω ένα χαμηλό fixing στο τρίμηνο για... δώρο Χριστουγέννων;» Και ούτω καθεξής... Τα στελέχη της Deutsche είχαν πλήρη συναίσθηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς τους: «Θα βρεθούμε σε μπελάδες, εάν συνεχίσουμε να κινούμε τα επιτόκια πάνω-κάτω», έγραψε κάποιος το 2010, λίγους μήνες πριν όλα τελειώσουν...
Δεν ήξεραν, δεν ρώτησαν
Ο ένας από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους της Deutsche Bank, Ανσού Τζάιν, ήταν ο επικεφαλής του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας με έδρα το Λονδίνο την περίοδο του «Liborgate», ισχυρίζεται όμως ότι δεν γνώριζε τίποτε και ότι είναι υπεράνω πάσης υποψίας: «Λυπούμαστε βαθύτατα για το ζήτημα» ανέφερε ο κ. Τζάιν στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφει με τον «διόσκουρό» του Γιούργκεν Φίτσεν. Κάποιος εύκολα θα συμπλήρωνε «και λυπούμαστε ακόμα περισσότερο... που μας έπιασαν», σχολιάζει σκωπτικά ο αρθρογράφος της Deutsche Welle, Ρολφ Φρένκελ. Ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά «μέτωπα» μπορεί να έκλεισε για την «τράπεζα των σκανδάλων» (όπως είχε χαρακτηρίσει την Deutsche το Der Spiegel ήδη από το 2012), πληθώρα άλλων όμως παραμένουν ορθάνοιχτα, με κορυφαίο παράδειγμα την εν εξελίξει έρευνα για το εάν η τράπεζα, παράλληλα με τα διατραπεζικά επιτόκια, χειραγωγούσε και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ούσα η κορυφαία παίκτρια σε μια αγορά με ημερήσιο τζίρο 5,3 τρισ. δολαρίων.
H Wall Street Journal επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμά ότι η Deutsche κινδυνεύει με ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο σε σχέση με τα 2,5 δισ. δολ. Και πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου, αφού αυτή τη στιγμή, η τράπεζα εμπλέκεται σε... 180 (!) έρευνες των εποπτικών αρχών ανά τον κόσμο για μια ευρεία γκάμα δύσοσμων υποθέσεων και αντιμετωπίζει 1.000 αγωγές, σε καθεμία εκ των οποίων οι ενάγοντες διεκδικούν πάνω από 100.000 δολάρια. Έχει πληρώσει την τελευταία διετία πάνω από 7 δισ. ευρώ σε πρόστιμα που συνδέονται με τις πρακτικές της πριν και κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και κατά τα φαινόμενα ο «λογαριασμός» απέχει πολύ ακόμα από το να κλείσει...
«Μαχαίρι» σε επενδυτική και λιανική τραπεζική
Εναγωνίως περιμένει η αγορά το σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης της Deutsche Bank που θα παρουσιάσουν στο Εποπτικό Συμβούλιο της τράπεζας οι διευθύνοντες σύμβουλοι κ. Ανσού Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγκιστρωθεί πλήρως από τις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής και να μετεξελιχθεί σε αμιγώς επενδυτική τράπεζα (την «Goldman Sachs» της Ευρώπης, κατά τους Financial Times). Εντούτοις, οι σκέψεις αυτές εγκαταλείφθηκαν εν μέσω φόβων ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε το προφίλ κινδύνου της Deutsche, θα υπονόμευε την κεφαλαιακή της βάση (αφού θα έχανε μια μεγάλη δεξαμενή καταθέσεων), θα την αποξένωνε σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική αγορά (όπου εξυπηρετεί πάνω από 8,5 εκατ. πελάτες λιανικής μέσα από ένα δίκτυο 730 καταστημάτων) και θα δημιουργούσε πολιτικό σεισμό στη χώρα. Το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αυτό της πώλησης της θυγατρικής Postbank (του γερμανικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), για την οποία ως πιθανοί «μνηστήρες» εμφανίζονται η ισπανική Santander και η γαλλική BNP, σε συνδυασμό με συρρίκνωση του κλάδου λιανικής τραπεζικής, με απομάκρυνση από τις δραστηριότητες που έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους.
«Πέλεκυς» όμως θα πέσει και στον βραχίονα της επενδυτικής τραπεζικής, με την Deutsche να καλείται να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον των αυστηρότερων κανόνων περί κεφαλαιακής επάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η μείωση των στοιχείων ενεργητικού του investment banking κατά 180 δισ. ευρώ, με δραστική μείωση του κλάδου διαπραγμάτευσης μετοχικών παραγώγων, ο οποίος δεσμεύει πολλά κεφάλαια με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. 
Όποιο «μείγμα» περικοπών σε λιανική και επενδυτική τραπεζική επιλεγεί, είναι βέβαιο ότι θα συνεπάγεται κλείσιμο καταστημάτων και περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
imerisia.gr