Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση του ΜΑΣ για την απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές

Ανακοίνωση για την απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις μετεγγραφές εξέδωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Εάν αποδεχτούμε ότι κριτήριο για το πού και αν θα σπουδάζουμε είναι η τσέπη μας και όχι οι ικανότητες και η προσπάθεια μας, τότε αποδεχόμαστε ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπόρευμα.
Μετά από απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν καθηγητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, κρίνονται ως άκυρες οι μετεγγραφές που πραγματοποιήθηκαν με βάση το νόμο 4264/2014. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ "οι Υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν".
Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο "ασκός του Αιόλου" για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ, αφού
αντίστοιχες προσφυγές μπορεί να κάνει κάθε σχολή και να πετάξει έξω τους μετεγγραφέντες!!!
ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η στάση του Υπουργού Παιδείας Α.Μπαλτά και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποκαλυπτική, εμπαίζουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους!!!
Συγκεκριμένα
  • Σε επερώτηση που κατατέθηκε για το θέμα των μετεγγραφών πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή ο ίδιος ο κ.Μπαλτάς δήλωσε ότι στηρίζει την προσφυγή των καθηγητών των Αρχιτεκτονικών σχολών γιατί όπως δήλωσε είναι "πράξη αντίστασης"!!!
  • Επίσης αρκετοί καθηγητές που προσέφυγαν στο ΣτΕ από την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ είναι στελέχη και υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ !!!
  • Την Πέμπτη 02/04 σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η επίσημη απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν υπάρξει απόφαση από το ΣτΕ" !!!
Μετά από όλα αυτά σήμερα (08/04/15) ο κ. Μπαλτάς βγήκε με κροκοδείλια σε ΜΜΕ για να δηλώσει ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα επικυρώνει τις μετεγγραφές των φοιτητών Αρχιτεκτονικής.
Μετά το "λιτός βίος" του Βαρουφάκη έχουμε το "ο καθένας ανάλογα με την τσέπη του" του Μπαλτά.
Για άλλη μια φορά ακούσαμε τον κύριο Μπαλτά να επαναλαμβάνει ότι "οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους(!) όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό, αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν τα παιδιά τους".
Δηλαδή το που και αν θα σπουδάζουμε καθορίζεται όχι από τη προσπάθεια, τις ικανότητες του καθένα αλλά από το πορτοφόλι μας!!!
Συμπέρασμα: Το Υπουργείο και η συγκυβέρνηση δεν έχουν καμία πρόθεση να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, όπως η έλλειψη δωρεάν στέγασης, σίτισης, τα υπέρογκα έξοδα για αναλώσιμα, εξοπλισμό και άλλα πολλά που οδηγούν πολλούς από εμάς στο δίλημμα παρατάω τις σπουδές μου ή παίρνω μετεγγραφή στην πόλη μου.
Για άλλη μια φορά ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι "οι μετεγγραφές είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα".
Δηλαδή Για τη συγκυβέρνηση το πρόβλημα είναι οι μετεγγραφέντες φοιτητές και όχι η υποχρηματοδότηση, το τεράστιο κόστος σπουδών, η έλλειψη υποδομών και καθηγητών, η ανυπαρξία εστιών, το γκρέμισμα της φοιτητικής μέριμνας.
Συμπέρασμα: Όχι μόνο δεν δίνουν φράγκο για τις σπουδές μας, αλλά κατηγορούν τους συναδέλφους μας ότι ευθύνονται για την τραγική κατάσταση των σχολών μας!
Το Υπουργείο Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πάρουν την απάντηση που τους ταιριάζει!
  • Να παρθεί τώρα νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει ακύρωση μετεγγραφών και να καλύπτει όλους τους φοιτητές από μετεγγραφή! Καμία εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης του ΣτΕ από καμία σχολή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Να δοθούν τώρα πάσο, κάρτες σίτισης, κτλ σε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα. Να αυξηθούν τα κλιμάκια και οι εργαστηριακές ομάδες για όσους δεν χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια.
  • Ούτε ευρώ για στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις».