Η διαρκής συμπίεση στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, καθώς και τα διαδοχικά μέτρα για την ένταση της φοροληστείας, αποτελούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο
του Κράτους, στο πεντάμηνο (Γενάρης - Μάης) του 2017 οι δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 792 εκατ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Μεταξύ άλλων:
-- Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπηκε εκ νέου κατά 240 εκατ. ευρώ (στα 136 εκατ. από 376 εκατ. πέρσι), δηλαδή με περαιτέρω καρατόμηση 63,8%, έναντι ποσού μόλις 129 εκατ. που εμφανίζεται στο λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
-- Η κρατική επιχορήγηση προς ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 124 εκατ. (από 219 εκατ.), ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 74 εκατ. (από 1,45 δισ.) και του ΟΑΕΕ με μηδενική επιδότηση στο φετινό 5μηνο.
-- Το σύνολο των εσόδων του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 17,9 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, «ρυθμοί κόπωσης» καταγράφονται στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στα 2,6 δισ. (περίπου στα περσινά επίπεδα) και με αρνητική «απόκλιση» από το στόχο κατά 172 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική είναι η συμβολή από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται από τον Ιούλη 2016.
-- Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 10,3 δισ. ευρώ (από 9,8 δισ. πέρσι), με περαιτέρω διόγκωση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι από το Γενάρη φέτος ξεκίνησαν οι νέες μαζικές ανατιμήσεις πάνω σε μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 1,84 ευρώ (από 1,45 δισ. πέρσι), και μάλιστα με υπέρβαση ύψους 800 εκατ. σε σχέση με το στόχο.