Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Στη μέγγενη των «πρωτογενών πλεονασμάτων»

Η αστική αντιπαράθεση γύρω από την απόφαση του Γιούρογκρουπ ανέδειξε ότι μακραίνει ο χρονικός ορίζοντας των στόχων για τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και η διαμόρφωση νέου «διαρθρωτικού» πλαισίου για
τον «δημοσιονομικό κόφτη» μόνιμου χαρακτήρα. Επίσης το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου,
σε συνδυασμό με τα ζητήματα αυτά, εμπεριέχει τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, την πλήρη απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας, τη συζήτηση για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε αυτό το φόντο, η απόφαση - συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, στις 5 Δεκέμβρη, φέρνει στην επιφάνεια τα μνημόνια διαρκείας, με πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση την «πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή που θα ανοίξουν το δρόμο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο», όπως τονίζεται στην απόφαση.
Την ίδια ώρα, η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, και μάλιστα με ορίζοντα το 2060 όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών.
Στη μέγγενη των «πρωτογενών πλεονασμάτων»
Σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα».
Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι στόχοι για «τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) θα παραμείνουν σε ισχύ και για την περίοδο μετά το 2018 και με χρονικό ορίζοντα που θα εξειδικευθεί σε επόμενη φάση».
«Ολοι συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε το 3,5% να είναι βιώσιμο και να επιτευχθεί τουλάχιστον για κάποια χρόνια», σημείωσε. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις... Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι για 3 χρόνια, άλλοι για 5 και άλλοι για 10 χρόνια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε αργότερα», υπογράμμισε, που σημαίνει νέα μνημόνια.


Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ